Matens Marokko
Reiseartikler
Uansett hvilken del av Marokko du besøker kommer du til å føle kontrastene. Her finnes myldrende byer, snøkledde fjell, sandstrender, frodige og grønne palmeoaser, ørken, terrasseavlinger, kaotiske markeder samt stille og fredelige byer som hentet u av Tusen og en natt.
Felles for alle delene av dette allsidige landet er den spennende maten. Her tilberedes retter etter eldgamle tradisjoner på ferske råvarer tilsatte mynte, koriander, safran, persille, spisskummin, kanel ingefær og gurkemeie.
– Marokkansk mat er ikke spesielt sterk, men utrolig smaksrik og fargerik, forteller matentusiaster og kokebokforfatteren Markiz Talhaoui.
Markiz har vokst opp i Sverige men familien har sine røtter i MArokko og hun elsker å reise dit.
– Det er ikke hjemme for meg, men det er allikevel mitt sted og jeg lengter ofte tilbake. Maten, kulturen, naturen, byene, strendene og kontrastene. At man i det ene øyeblikket kan shoppe som en gal på et hektisk og pulserende marked for i det neste reise opp i fjellene, drikke rent kildebann og spise økolohiske oliven.
Hun forteller videre at det finnes en moské og et bakeri på hver eneste gate i Marokko.
– Brødet er gaffelen i det marokkanske kjøkken, og det første folk gjør på morgenen er å kjøpe ferskt brød. Å gå gjennom den 1 000 år gamle medinaen i Marrakesh en tidlig morgen, kjenne duften av nybakt brød og fersk mynte samtidig som du hørere bønneropene er helt magisk.
En klassisk marokkansk rett som man kan variere i det uendelige er tangine, en gryterett laget i en leirkrukke med et kjegleformet lokk.
– Reiser du til Marokko må du spise lammetagine med couscous og kyllinggtangine med inlagte sitroner og grønne oliven.
Det finnes utrolig mye annet godt også. Som Msemmen, en slags pannekake med honning som selges overalt. Til frokost er Harcha, et semulebrød som stekes i panne, med fåreost et «must». Også de sprø Bastillapaiene som langes i en hel rekke ulike varianter, er fantastiske. En annen presonlig favoritt er berbisk spinatsalat som akkurat som alle andra marokkanske salates spiser varm eller lunken. Det løfter smakene. Sist men ikke minst må du drikke masse av herlig myntete!