PatagoniaFra Buenos Aires til Ildlandet
Dagsprogram
Dag 1. Avreise til Argentina
Avreise fra Skandinavia til Buenos Aires.
Dag 2. Tangoens hovedstad
Ankomst Buenos Aires der TEMAS reiseleder venter med buss. Dagens planlagte program er delvis avhengig av ankomsttiden. Hvis vi ankommer tidlig om formiddagen, innleder vi umiddelbart med en panoramabytur i denne herlige storbyen som ble grunnlagt på 1500-tallet, beliggende mellom Pampas i sør og Rio de la Plata i nord.
De sentrale delene av Buenos Aires har beholdt den opprinnelige sjakkrutemønstrede byplanen. Gjennom århundrene har bydel etter bydel blitt til etter hvert som innvandringen har økt, og det er nettopp disse, barrioene, som i stor grad utgjør byens sjarm.
Buenos Aires ligner ikke på noen annen søramerikansk by, ettersom de selvbevisste innbyggerne ser ut til å ha en stor ambisjon om å være mer europeiske enn europeerne selv. Vi ser noen av byens viktigste ikoner, som Casa Rosada, katedralen, de elegante overklasseområdene i Recoleta og havnekvartalet La Boca.
Resten av dagen er fri til hvile og egne aktiviteter frem til velkomstmiddagen.
Dag 3. Fridag
Fridag i Buenos Aires. Her finnes det severdigheter for alle interesser. Hør med reiselederen.
Temareiser kommer også til å tilby noen ekstraaktiviteter. Se "Viktig om reisen".
Dag 4. Fly til Patagonia
Morgenfly til byen El Calafate med en flytid på drøye tre timer. Vær oppmerksom på at flytidene kan endres med kort varsel.
El Calafate, kalles Calafate, uten bestemt artikkel. Byen ligger ved den sørlige bredden av innsjøen Lago Argentino, i provinsen Santa Cruz, i argentinske Patagonia, og er en naturlig inngangsport til nasjonalparken Los Glaciares. Etter innsjekking på hotellet, er resten av kvelden fri til egne opplevelser.
Dag 5. Perito Moreno, den snakkende isbreen
Vi vier hele dagen til en utflukt til nasjonalparken Los Glaciares, der en av landets store attraksjoner befinner seg, isbreen Perito Moreno.
Fra Calafate reiser vi med buss gjennom nasjonalparken Los Glaciares. Vi gjør et lengre stopp ved et utsiktspunkt med praktfull utsikt mot isbreen Perito Moreno, som er cirka 1 kilometer bred og 80 meter høy. Den er mest sannsynlig den eneste isbreen i verden som fortsatt "lever". Den fortryllende stillheten blir av og til avbrutt av buldring som oppstår når issøyler eller isvegger raser ned i sjøen før de flyter bort som isfjell. Det er ikke uvanlig at besøkende sitter som forhekset i timevis og bare ser ut over isbreen og av og til hever en stille applaus, når isbreen "snakker". For å gjøre dagen fullkommen blir vi med på et "isbrecruise", cirka en time, på Lago Argentino frem til Perito Morenos sørlige side.
Dag 6. Isbresjøer og isfjell
I dag ser vi flere av de mest kjente isbreene i områder under en heldagsutflukt med båt fra Punta Brandera, cirka 50 kilometer fra Calafate. Skipet tar oss forbi isfjell og skiftende nyanser av snøhvitt til dypblått frem til den cirka 30 meter høye isbreen Uppsala, oppkalt etter den svenske universitetsbyen.
Vi går i land ved Spegazzini-basen og følger en sti gjennom skogen til Spegazzini-hytta. Langs den 300 meter lange stien stopper vi ved flere utsiktspunkter med fantastisk utsikt over Glacierbukta. Ved hytta er det mulighet for å spise lunsj, besøke butikken eller bare nyte omgivelsene. For de som ønsker å gå mer, finnes det en fjellsti – en middels krevende rute gjennom skogen med naturlige utsiktspunkter og flotte vyer.
Vi er tilbake i Calafate sent om ettermiddagen.
Dag 7. Fra Argentina til Chile
Vi forlater Calafate etter frokost og begynner bussreisen til Puerto Natales i Chile, der vi skal overnatte. Reisen tar cirka 4–4,5 timer. Det særpregede og karrige landskapet strekker seg mot horisonten i øst og Andesfjellene i vest. Her lyser menneskene virkelig med sitt fravær. Patagonia er et av Amerikas minst befolkede områder.
Vel fremme i den lille byen Natales sjekker vi inn på hotellet vårt. Resten av dagen og kvelden er fri til egne aktiviteter.
Da de første europeerne kom hit, møtte de kawesqarindanere som antageligvis har levd her i mange tusen år. De europeiske innvandrerne var tyskere, engelskmenn, walisere, skotter, kroater, grekere, italienere og spanjoler. Den gang var det saueavl og ull som var den største inntektskilden. I dag har turismen fått en viktig rolle i den lille byens økonomi. Puerto Natal har en befolkning på cirka 21 000 innbyggere.
Etter et kort kaffestopp fortsetter vi til nasjonalparken Torres del Paine. Her kan man ikke annet enn å forundre seg og bli overveldet over hvor vakkert naturen stiller ut kunstverkene sine: Laguna Amarga og Portería Sarmiento. Langs veien ser vi innsjøene Nordenskjöld og Pehoe, og med litt flaks også grupper av guanakoer og nanduer. Vi gjør flere stopp og kortere spaserturer til steder som vakre Salto Grande. I Camping Pehoe tar vi et frivillig lunsjstopp med praktfull utsikt over de såkalt Painehornene, Cuernos del Paine.
Deretter fortsetter turen til isbreen Gray. Her tar vi en spasertur på en snau time over elven Pingo via en hengebro for å komme frem til Mirador Gray. Herfra kan vi nyte utsikten over et innsjøområde fullt av isflak fra isbreen Paine Grande.
Sent om ettermiddagen drar vi tilbake til hotellet i Puerto Natales.
Dag 8. Gigantisk dovendyr og verdensarven Torres del Paine
Om noen naturområder kunne kalles Patagonias store juvel eller krone, er det uten tvil nasjonalparken og verdensarvstedet Torres del Paine. Parken ligger omtrent 60 kilometer nord for Puerto Natales, og reisen dit tar ca. 45 minutter gjennom et variert landskap med rik Magellan-skog, isbre-daler, fjellkjeder og innsjøer. Dersom været tillater det, kan vi kanskje få øye på kondorer ved noen av hekkeplassene langs ruten.
Vi ankommer ved Sarmiento-sjøen, som blir vårt første fotostopp med utsikt over Paine-massivet. Under gode værforhold kan vi nyte en panoramautsikt over hele Torres del Paine-massivet, den sørlige utløperen av Andesfjellene og den imponerende Sarmiento-sjøen. Deretter fortsetter vi til utsiktspunktet ved Laguna Amarga, et favorittområde for flamingoer som trives her på grunn av ideelle forhold for å finne mat.
Langs veien passerer vi innsjøene Nordenskjöld, Pehoe og Grey. Med litt flaks kan vi også se grupper av guanakoer og nanduer. Ved Grey-sjøen tar vi en pause for lunsj (for egen regning) og mulighet til en kort spasertur.
Vi fortsetter turen langs Y-290-ruten til Grey Viewpoint, hvor vi kan se fjellformasjonene som dominerer den vestlige delen av regionen, den enorme Toro-sjøen og, hvis været tillater det, deler av Grey-breen.
Høydepunktet for dagen er kanskje besøket til Milodongrottans naturmonument, som er det nest mest besøkte området i Magallanes-regionen etter Torres del Paine. Dette naturmonumentet består av tre grotter, hvorav den største, 200 meter dyp, ble oppdaget i 1896. Her fant man rester av det utdødde pattedyret Milodonen (Mylodon darwini), en planteeter i slekt med dovendyr og maurslukere – men langt større. Milodonen kunne veie opptil 3 tonn. Utryddelsen for rundt 10 000 år siden skyldes trolig flere faktorer, som vulkanutbrudd og klimaendringer.
På ettermiddagen returnerer vi til hotellet i Puerto Natales.
Dag 9. Kosmopolitisk by
250 kilometer sør for Puerto Natales ligger havnebyen Punta Arenas. Dette er dagens reisemål. Punta Arenas er den viktigste byen i hele regionen. Byen regnes som en global innkjøpsport til det antarktiske kontinentet. Ikke mindre enn 15 nasjoner har sin basehavn her, og rundt 30 ønsker å lokalisere polarforskingen sin ved Antarctic Centre og universitetet Magallanes, som i fremtiden vil ha plass til over 500 forskere. På grunn av dette prosjekteres byen som et vitenskapssentra med høy kompetanse.
Punta Arenas ligger mellom de to største ferskvannsreservoarene i verden, Antarktis og Campos de Hielo Sur.
Før Panamakanalen ble åpnet i 1914, var Punta Arenas den viktigste havnen mellom Stillehavet og Atlanterhavet. Dette skapte forutsetningene for den kosmopolitismen som fortsatt råder her og har bidratt sterkt til det europeiske preget på byens sentrum.
Punta Arenas er chilenske Patagonias største by med cirka 120 000 innbyggere. Livskvaliteten fremstår som den beste i hele Chile.
Nattelivet er også viden kjent. Dessuten kan de skryte av den beste shoppingen i Chile takket være skattereduksjonen i den såkalte zona franca.
Økonomien er basert på sjøfart, sauehold, olje- og gassutvinning.
Kvelden er fri til egne aktiviteter.
Dag 10. Indianernes og ildenes land
I dag tar vi turen til verdens sydligste by, Ushuaia på Ildlandet. Den lille byen, cirka 60 000 innbyggere, ligger ved Beaglekanalen, oppkalt etter skipet som Charles Darwin seilte gjennom kanalen i 1832.
Ildlandet, Tierra del Fuego, deles av Chile og Argentina og består av flere øyer, og på den største, Isla Grande de la Tierra del Fuego, ligger Ushuaia.
Det var portugisen Fernão de Magalhães (Ferdinand Magellan) som under spansk flagg var den første europeeren på disse breddegradene, året var 1520. Øyene var bebodde av jeger- og samlerfolk, med eksotiske navn: selk'nam, alakaluf og yágan. De levde av en overflod av landdyr og marine pattedyr, skalldyr og fisk. Ved strendene tente de bål for å koke og tilberede fangsten sin. Disse bålene var synlige langt ute på havet, og det var derfor denne øyverdenen fikk navnet sitt. I dag er disse sydlige indianerfolkene en saga blott, og historien like tragisk som mange andre steder i Amerika.
Reisen er lang, og det vil bli mulighet for å slumre underveis. Landskapet strekker seg ut i all uendelighet i en karrig og streng skjønnhet. Det er naturligvis den unike naturen, som er Ildlandets store ressurs, men følelsen av å befinne seg på en av jordens utposter berører en sterkt. Vi kommer til å være på reisefot det meste av dagen.
Vi ankommer Ushuaia sent om ettermiddagen, tidlig kveld. De første europeere som slo seg ned her blant yáganindianerne var britiske misjonærer. Den mest kjente av disse var Thomas Bridges som bygde det første huset i Ushuaia på 1870 tallet.
Lucas Bridges, Thomas' sønn, skrev senere en meget interessant bok om faren sin og oppveksten blant indianerne. Han lærte seg å snakke yagan like bra som morsmålet engelsk.
I dag bor det nærmere 60 000 innbyggere i Ushuaia, og de fleste lever av fiske, sauehold, gass- og oljeutvinning og økoturisme.
Etter ankomst og innsjekking på hotellet, er ettermiddagen og kvelden fri til egne aktiviteter.
Felles middag om kvelden.
Dag 11. Ildlandets nasjonalpark og straffangenes tog
Den eneste nasjonalparken på Ildlandet – Parque Nacional de la Tierra del Fuego, bare 12 kilometer vest for Ushuaia, nær grensen til Chile, finner vi den eneste nasjonalparken på Ildlandet, Parque Nacional de la Tierra del Fuego. Her kommer vi tett på en hard og ofte ugjestmild virkelighet, men også en natur som byr på stor skjønnhet.
Før besøket i nasjonalparken går vi om bord på "Toget til verdens ende". Dette toget fraktet tidligere straffanger fra fengselet i Ushuaia til skogene vest for byen for å hogge tømmer og ved. I dag reiser vi 7 kilometer på denne smalsporede jernbanen, hvor vi lærer om en historie som ikke ligger altfor langt tilbake i tid, mens toget tar oss gjennom et fantasieggende og vakkert landskap.
Vel inne i nasjonalparken fortsetter vi til Ensenada, en bukt der Andesfjellene, den subantarktiske skogen og havet møtes på samme sted. Området var tidligere bebodd av urbefolkninger, og vi kan se arkeologiske spor etter dem her. Deretter besøker vi Lapataia-bukta og Roca-sjøen, hvor vi får se den kanadiske beverens intrikate byggverk. Beverne ble introdusert til området i 1948, og har siden påvirket økosystemet. Rundt oss hopper nesten tamme kaniner, et dyr som har blitt en plage på Ildlandet. Fremfor alt når vi her punktet med skiltet som markerer slutten på Pan-American Highway.
Vi lærer også mer om områdets typiske flora og fauna, som på noen måter minner om vår egen nordiske natur, men også inkluderer unike, endemiske dyrearter.
Resten av dagen er fri til egne aktiviteter.
Dag 12. Fridag ved verdens ende
Fridag i Ushuaia for egne aktiviteter.
Dag 13. Tangoshow
Avreise til Buenos Aires med fly. Frem til middagen er det tid på egen hånd til egne aktiviteter.
Kvelden avsluttes med en tangoforestilling med middag inkludert drikke.
Dag 14. Hjemreise
Fridag frem til avreise. Transport og fly til Skandinavia.
Dag 15. Ankomst Skandinavia
Ankomst Skandinavia.
Viktig om reisen
Prisen inkluderer:Flyreise Buenos Aires t/r, øvrig transport i følge program, del i dobbeltrom, måltider, utflukter og entréer i følge dagsprogrammet hvis ikke annet er oppgitt.
TEMAs gruppestørrelseFor TEMA er det reisen og den reisende som står i sentrum. Sammen møter vi mennesker, kulturer og opplevelser i naturen på en nær, ekte og behagelig måte. Gruppestørrelsene våre gjenspeiler dette og er en stor grunn til at mange velger å reise med TEMA. Vi unngår altfor store grupper for å gi alle en så opplevelsesrik reise som mulig, og vi tilbyr reiser som gir minner for livet!
Valuta
Valutaenheter som brukes er ARS (argentinske pesos), CLP (chilenske pesos), USD og EUR.
De fleste butikker aksepterer vanlige bank- og kredittkort. Minibanker er tilgjengelige. For mer informasjon om valuta og valutakurser, vennligst kontakt din bank eller et vekslingskontor.
Vanlige kredittkort kan brukes til betaling på mange steder. Minibanker fungerer som hjemme.
Programendringer- alternative hotell:
Visse avganger kan ha alternative hotell, noe som kan påvirke innholdet i programmet hvis alternativt hotell ligger i en annen by/område. TEMA gir beskjed om dette i god tid før avreise hvis det skulle forekomme.
Ekstrautflukter:
Buss- og båtutflukt til Tigredeltaet. Halvdagstur.
Vi reiser gjennom Buenos Aires nordlige deler til Tigre, der vi går ombord på katamaranen ogh navigerer i Paranás fascinerende elvedelta og kanalsystem. Utflukten viser opp en helt annen side av Buenos Aires med øyer, små fiskelandsbyer og elegante feriehus.
Pris: Cirka 60 USD per person. Betales med kort eller kontant till lokalguiden.
Klær og utstyr:
Komfortable fritidsklær passer bra på dagsturene. En vind (og vann)tett jakke og en varmere genser kan være bra å ha for tidlige morgener og kjøligere kvelder. Solbriller, kamera og lader.
Atmosfæren på våre hotell er ganske uformell.
Driks:
Er ikke inkludert. Vi anbefaler å beregne 90 USD per person, og for å gjøre dette på enkleste måte betales dette inn til TEMA reiseleder på plass. Reiseleder tar seg av fordelingen i løpet av reisen.
Øvrig:
Vi reiser i malariafrie områder under hele reisen. For eventulle vaksiner og helse kontakt din lege eller vaksinasjonskontor.