Visum kreves ikke for nordiske statsborgere for opphold inntil 90 dager.
Det kreves utfyllende passopplysninger for denne rundreisen. Vennligst gå inn på Min reise snarest mulig for å oppgi nødvendige opplysninger.
Når conquistadorene steg i land i nåværende Mexico i 1519 lot de seg overraske over en høytstående indiansk sivilisasjon. Bli med oss på en oppdagelsesreise inn i mayafolkets imponerende arkitektur, kunsthåndverk, skrivekunst, astrologi og ulike trosoppfatninger. Vi ferdes fra Chichén Itza via mayatempel og spansk koloniale byer til de hviteste strender.
Land: Mexico
Reisetype: Rundreiser
Reiselengde: 16 dager
Størrelse på gruppen: 15-26 personer
Visum kreves : Nei
Visum kreves ikke for nordiske statsborgere for opphold inntil 90 dager.
Det kreves utfyllende passopplysninger for denne rundreisen. Vennligst gå inn på Min reise snarest mulig for å oppgi nødvendige opplysninger.
Ankomst til Mexico och Cancún. Etter toll- og sikkerhetskontroll blir vi møtt av TEMAs reiseleder eller en representant fra vår agent. Her venter buss som tar oss til hotellet.
Dag 2. Ek Balam, Valladolid og bad i cenote.
Rundreisen på Yucatanhalvøya begynner med et besøk i det arkeologiske området Ek Balam, som på mayaspråket betyr ”Svart jaguar”, og er oppkalt etter grunnleggeren av bosetningen. Her får vi for første gang kontakt med, og et innblikk i, den fascinerende mayakulturen. Her blir vi møtt av tempel, palass og den obligatoriske ballbanen, alt bygget i lys kalksten.
Fra Ek Balam fortsetter vi til cenote Hubiku. Her får vi oppleve en fortryllende grotte med vann som skimrer i grønt. Det finnes en mengde cenotes over hele Yucatán. En cenote er en slags grotte uten tak fyllt med kildevann, men det kan også være en lagune eller en underjordisk grotte med tak. Disse grottene spilte en viktig rolle for mayafolket, og det var her man hentet sitt drikkevann. I dag er det populære steder for et avkjølende bad ettersom vanntemperaturen er lavere enn i havet. Det har blitt sagt at å bade i denne grotten er som å svømme i et eventyr.
Litt senere er vi framme i den koloniale byen Valladolid, som ble grunnlagt i 1543 av conquistadoren Francisco de Montejo på den plassen mayabyen Zaci lå. Her vandrer vi på egen hånd rundt på rette gater, ved lave bygninger og blant fargesterke fasader. Ved det sentrale torget ligger kirken og rådhuset, typisk for koloniale byer. Kvinner her går kledt i den karakteristiske ”huipilen”, en kjole med fargeglade blomsterbroderier.
Dagens sluttdestinasjon er Chichén Itza, her sjekker vi inn på ett hotell like utenfor den arkeologiske parken.
Dag 3. Chichén Itza og Izamal.
I dag venter et magisk og spennende sted - Chichén Itzá! Vi reiser tidlig for å være blant de første besøkende om morgenen. Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH), er instituttet som tar avgjørelser i visse spørsmål om besøksrettigheter mv. på visse arkeologiske steder. De har nå bestemt at det ikke skal være mulig å gå inn på det arkeologiske området Chichén Itzá ved daggry for å se soloppgangen. Programmet vårt har derfor endret seg litt og vi kommer til området ved åpningstid, for å være en av dagens første besøkende.
Det er her de mest omfattende arkeologiske utgravninger har blitt utført, og samtidig har flere av mayafolkets geniale konstruksjoner blitt restaurert her. Ingen andre steder kan man få et så levende bilde av hvordan en mayaby kunne utarte seg i all sin glans. Chichén Itza er selve bildet av mayakulturen.
Plassen ble bygget og hadde sin storhetstid under perioden 400-800 etter Kristus. Storhetstiden ble fulgt av en nedgangsperiode, men fikk oppleve en renessanse når nye guder ble introdusert. Chichén Itza ble forlatt på 1200-tallet. Etter en grundig rundtur som vekker mange nye innsikter om mayakulturen, er det på tide å forlate Chichén Itza.
Vi reiser nå videre til Izamal, også kalt den gule byen på grunn av fargen på husene. En av legendene sier at fasadenes varme gulfarge strøks på for å hedre paven under hans besøk.
Den koloniale arkitekturen, det store franciskanske klosteret, brostein og hestevogner bidrar til en følelse av svunnen tid. Izamal, også kalt den ”magiske byen” på grunn av som skjønnhet, har også et hyggelig lokalt marked hvor kvinner i tradisjonelle kjoler selger frukt og grønnsaker. Sent på ettermiddagen kommer vi frem til Mérida. Her sover vi to netter på hotell.
Dag 4. Fugletur i Celestún og Mérida.
Vi begynner dagen med en utflukt til den vakre fiskerlandsbyen Celestún, som ligger der Esperanza-elven renner ut i Mexicogulfen.
Under vår båttur har vi mulighet til å oppleve et rikt fugleliv. Tigerhegre, skjestorker, amerikanske ibis og fregattfugler lever i Celestún. I tillegg hekker tusenvis av flamingoer her – ingen steder i Mexico samles det så mange som i Celestún på denne tiden av året. Med litt flaks kan det dukke opp en krokodille.
På ettermiddagen gjør vi en felles bytur i Mérida. Den hvite byen, grunnlagt som byen Valladolid av conquistadoren Francisco de Montejo, i 1542 under hans kampanje på Yucatánhalvøyen. Byen er bygget oppå Staden är byggd på toppen av den gamle mayabyen Tihó. Den er uten tvil en av Mexicos vakreste koloniale byer, med en rolig og behagelig atmosfære. Stor sett alle gater og torg har hvitkalkede koloniale kirker. Vi ser også mange palasslignende hus, ikke minst rundt det travle Plaza Mayor-torget.
Dag 5. Hacienda. Uxmal, og Siho Playa.
Idag besøker vi 1600-tallets hacienda Yaxcopoil, der det en gang i tiden ble dyrket ”henequen”, den agave som gir sisalhampa. De hadde kveg, og boet målte en gang i tiden 11 000 hektar. Under kolonialtiden arbeidet over 500 personer her. Denne haciendaen er i dag et museum, og her blir vi kjent med det gamle haciendasystemet.
Under dagen besøker vi ytterligere en av mayafolkets mest bemerkelsesverdige byer, Uxmal. Byens velformede bygninger og pyramider representerer det viktigste av den såkalte Puuc-arkitekturen. Stilen er preget av at templer og andre strukturer er dekorert med brede friser, hvor abstrakte geometriske mønstre er skapt i steinmosaikk. Og overalt ser vi ansiktet av regnguden Chac. En gang i løpet av dagen forsøker vi å besøke en mayafamilie på landsbygden.
Dagens sluttdestinasjon er et sjarmerende haciendalignende strandhotell som ligger sør for Campeche. Hotellet ligger komfortabelt til ved den mexicanska golfen, og oppleves av manga som et paradis på jord. Her blir vi fire netter.
Dag 6. Campeche.
I dag besøker vi Campeches gamle bydel, grunnlagt år 1540 og under kolonialtiden stadig angrepet av fribytere og pirater. På 1600-tallet ble det bygget en 2,5 km lang forsvarsmur rundt byen, hvorav deler fortsatt eksisterer den dag i dag. Byen gikk fra å være en mayaby til å bli et yndet mål for erobrere. I perioder var byen okkupert av karibiske pirater. Med tiden utviklet Campeche seg til å bli en viktig havneby.
Campeches historiske sentrum så som ringmuren, finnes i dag på Unescos verdensarvsliste. Vi besøker det høyst interessante arkeologiske museum som ligger i en såkalt forsvarsskanse med bred utsikt. Fra dette stedet holdt man under kolonialtiden utkikk etter piratskip. Museet inneholder gjenstander og skrifter fra Campeches før-spanske historie, som for eksempel de kjente jainafigurerne.
Ved den sentrale parken tar vi plass i en sporvogn, og får under denne populære reise se nesten hele Campeches historiske sentrum med omgivelser. Det blir også tid til å gå rundt i denne vakre byen på egen hånd.
Dag 7. Ledig dag i Siho Playa.
Etter et par dagers intensivt program har vi i dag en programfri dag. Kanskje et deilig bad ved hotellets egen strand?
Dag 8. Hacienda San Luis Carpizo og cevichekurs.
I løpet av formiddagen gjør vi et besøk på Hacienda San Luis Carpizo, som ble bygd i begynnelsen av 1900-talet. I dag er den en militærbase for utdannelse av marinesoldater. Deler av den gamle haciendan har blitt stående som den var for å vise hvordan det en gang kunne se ut. Her guides vi av soldater, noe som gjør dette til en spesiell opplevelse.
Når vi kommer tilbake til hotellet kan den som vil delta i et kort matlagingskurs hvor man lærer å lage ceviche de pescado, en populær fiskerett. Cevichen lages med fersk hvit fisk og marineres med lime og krydres med koriander, chili, salt og rød løk. Resultatet spiser vi av sammen på kvelden.
Dag 9. Delfinsafari.
Dagens utflukt tar oss cirka 15 mil sørover til halvøya Aguada. Hvis været tillater det blir det en båtutflukt på den mektige Términos lagunen (Laguna de Términos). Lagunen som har et utløp i den mexicanske golfen, har et veldig rikt fiske- og fugleliv. Men først og fremst finnes det delfiner her, og det er en sann lykke å få se disse dyrene så nære vår båt. Båten har selvfølgelig både flytevester og soltak.
På ettermiddagen fortsetter reisen langs kysten og videre inn i landet. Vi når etter hvert provinsen Chiapas och Palenque. To overnattinger venter oss på hotell i Palenque.
Dag 10. Regnskogens Palenque og bading ved fossefall.
Det hviler en magisk stemning over Palenque. Her reiser det seg enorme templer og pyramider. Palenques mayakonstruksjoner anses å være epokens mest raffinerte arkitektur. Palenque var både sentrum for mayakulturens seremonier for øversteprester, og bosted for den lokale hersker. Det såkalte Palasset, som på tross av sitt forfall gir et merkbart bilde av ekstravagans og autoritet, vittner om dette. Her spaserer vi rundt under formiddagen. Resten av dagen fri til å oppdage Palenque.
Dag 11. Becán.
Tidlig morgen tar vi oss østover. Vi forlater fjellområdene og provinsen Chiapas. Vegetasjonen skifter deretter fra skogrike felt til buskflora. I løpet av ettermiddagen når vi Becán som var regionens hovedstad før spanskenes ankom. Den er innebygd i grønt og er kjent for sin unike vollgrav fra mayariket. Byen er også kjent for en 32 meter høy tempelbase eller pyramide, i tillegg til en svært godt bevart maske av Itzamna, en av mayafolkets viktigste guder. I en lang korridor ser vi konstruksjonen av et utkragingshvelv bedre enn noen andre steder. En overnatting på Chicanná EcoVillage Resort.
Dag 12. Lagunen i Bacalar.
I dag reiser vi på nytt mot kysten og Akumal. I løpet av dagens etappe gis det mulighet til nok et bad i en cenote og i Bacalarlagunen som skifter vakkert i blått og grønt. Sen ettermiddag når vi fram til den lille och fredfulle feriebyen Akumal mellom de større turistbyene Tulum og Playa del Carmen. Her kan vi kopple av i rolige omgivelser med havet og naturen som nærmeste naboer. Oppholdet i Akumal skjer på egen hand, uten TEMA reiseleder. For assistanse, tips og råd vil en representant fra den lokale agenten være tilgjengelig.
Dag 13–14. Tid for å slappe av.
Nå har vi to nydelige dager for avkopling og hvile. En båtutflukt til øya Cozumel frister kanskje, eller hvorfor ikke gjøre et besøk til den antikke byen Tulum.
Dag 15. Hjemreise.
Før avreise til flyplassen får du aktuelle transfer- og flytider av din reiseleder. Ledig tid fram til avreise. Hvis ikke andre tider har blitt angitt går bussen til flyplassen etter lunsj.
Dag 16. Hjemkomst.
I løpet av dagen ankomst Skandinavia.
Dag 1
Fly Skandinavia – Cancún. Flymåltider inkludert. Transfer fra flyplassen – Cancún, ca 18 km. En overnatting på hotell i Cancún.
Dag 2
Cancun – Ek Balam – Valladolid – Chichén Itza. Buss 245 km. Besøk i Ek Balam, Valladolid og cenote Hubiku. Frokost og middag inkludert. En overnatting på hotell i Chichén Itza.
Dag 3
Buss Chichén Itza – Izamal – Mérida, ca 150 km. Morgenutflukt til Chichén Itza. Besøk Izamal. Frokost og lunsj inkludert. To overnattinger på hotell i Mérida.
Dag 4
Buss Mérida – Celestún t/r, ca 210 km. Utflukt til fiskestedet Celestún. Byvandring i Mérida. Frokost og lunsj inkludert.
Dag 5
Buss Mérida – Yaxcopoil – Uxmal – Campeche 279 km. Besøk ved hacienda Yaxcopoil og Uxmal. Frokost og middag inkludert. Fire overnattinger på strandhotell utenfor Campeche.
Dag 6
Buss til Campeche sentrum t/r, ca 76 km. Byrundtur I Campeche. Utflukt med sporvågn. Frokost og middag inkludert.
Dag 7
Ledig dag. Inget felles program. Frokost og middag inkludert.
Dag 8
Buss til Hacienda San Luis Carpizo t/r, ca 64. Formiddagsutflukt til Hacienda. Frokost og middag inkludert.
Dag 9
Buss Campeche – Isla Aguada – Palenque ca 415 km. Båtutflukt på lagune. Frokost, lunsj og middag inkludert. To overnattinger på hotell i Palenque.
Dag 10
Bussutflukt til Palenques t/r ca 20 km. Besøk ved Palenques arkeologiske område. Bademuligheter ved vannfall. Frokost og lunsj inkludert.
Dag 11
Palenque – Becán – Chicanná. Buss ca 360 km. Besøk i mayabyen Becan. Frokost og middag inkludert. En overnatting på Chicanna EcoVillage Resort.
Dag 12
Buss Chicanná – Bacalar – Akumal, ca 400 km. Besøk ved Bacalar og cenotebad. Frokost inkludert. Tre overnattinger på hotell i Akumal.
Dag 13–14
Avslapping i Akumal. Frokost inkludert.
Dag 15
Avslapping i Akumal. Busstransfer til flyplassen, ca 100 km. Fly til Skandinavia i løpet av kvelden. Frokost og måltider på flyet inkludert.
Dag 16
Ankomst Skandinavia i løpet av dagen.
Prisen inkluderer
Fly til Cancún t/r, TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet om ikke annet angis.
TEMAs gruppestørrelse
For TEMA er det reisen og den reisende som står i sentrum. Sammen møter vi mennesker, kulturer og opplevelser i naturen på en nær, ekte og behagelig måte. Gruppestørrelsene våre gjenspeiler dette og er en stor grunn til at mange velger å reise med TEMA.
Vi unngår altfor store grupper for å gi alle en så opplevelsesrik reise som mulig, og vi tilbyr reiser som gir minner for livet!
Driks
Driks er ikke inkludert i prisen. TEMAs reiseleder samler inn 1500 MXN per person i begynnelsen av reisen, og tar seg av fordelingen mellom sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonal ved felles måltider med mer.
Hotell
Hotellene på reisen er av god mellomklasse der vi har tatt hensyn til standard, service og beliggenhet. I Akumal slipper vi trengsel fra gatene i Cancun og Playa del Carmen. Reisemålet er rolig og byr på et avslappende og behagelig opphold.
OBS. På visse avreiser anvendes alternative hoteller. Disse hotellene kommer opp under ordinær hotelliste hvis aktuelt. Hotellene er av samme standard og påvirker ikke selve programmet.
Valuta
Meksikanske pesos (MXN). Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.
Klima og bekledning
Klimaet varierer i forskjellige deler av landet, noen deler påvirkes av Mexicogolfen og Stillehavet, andre av de store høydeforskjellene. Regnperioden varer vanligvis i sommermånedene fra juni til august, men selvfølgelig kan regn forekomme i andre perioder også. På dagtid anbefales behagelige bomullsklær, men ta med en tykkere genser til kvelden da det kan bli litt kjølig.
Husk badetøy og badehåndkle for eventuelle badestopp. Vi vandrer i byer, naturen og klatrer på ruiner som kan være fuktige, gode sko med gummisåler anbefales.
Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.
Dato | Fly- info |
Reiselengde | Reise | Avreisested | Pris | Status | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
25.02.2025 |
|
16 dager | Mexico – en reise i mayafolkenes fotspor nå og da | Oslo | 53 390 NOK | 4 plasser igjen | Bestill |