Hansans historiske byeren reise til Hamburg, Lübeck, Stralsund og Greifswald
Dagsprogram
2025
Dag 1. Velkommen til LübeckEtter ankomst til Hamburg lufthavn møter vi reiselederen vår, som tar oss med buss til Lübeck, der vi skal bo de tre første nettene. Flytidene kan variere, og det tas forbehold om tidendringer. Programmet tilpasses etter flytidene.
Etter at vi har sjekket inn på hotellet i Lübeck, tar vi en kort orienteringstur til fots og gjør oss kjent med omgivelsene. Om kvelden venter en felles velkomstmiddag.
Dag 2: Utflukt til Hamburg og Wismar
Tidlig avreise til Hamburg. Etter en times kjøretur er vi fremme i denne imponerende havnebyen – Tysklands største og viktigste. Her innleder vi dagen med en panoramatur og en kort spasertur. Hamburg har aner tilbake til 800-tallet og er en av Europas mest interessante byer. Vi avslutter med en båttur på kanalene i Alsterelven.
Etter et kort stopp fortsetter vi til Wismar ved Østersjøen. Wismar kaller seg offisielt Hansestaden Wismar og har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 27. juni 2002, sammen med Stralsund. Her får vi høre litt mer om "svensketiden", som nå feires hvert år i august under navnet "Swedenfest".
Tilbake i Lübeck spiser vi middag sammen.
Dag 3. Hansaens dronning – verdensarv og kulturby
Lübeck, som ofte kalles "Hansaens dronning", er en historisk by i det nordøstlige Tyskland, og var hjertet i det mektige Hansaforbundet i middelalderen.
Lübeck ble grunnlagt på 1100-tallet og ble raskt et sentrum for handel og kultur, og den strategiske beliggenheten ved Østersjøen gjorde byen til et viktig knutepunkt for skipsfart i Nord-Europa. I dag er Lübeck kjent for sin godt bevarte middelalderarkitektur, spesielt de imponerende bymurene og det ikoniske Holstentor, en av byens ikoniske byporter fra 1478. Verdt å nevne er den berømte marsipanen, som har rykte på seg for å være den beste i Europa.
Frem til lunsj går vi på en guidet tur i gamlebyen og besøker Hansamuseet, som ligger i et tidligere dominikanerkloster fra 1200-tallet.
Ettermiddagen og kvelden er fri til egne aktiviteter.
Dag 4. Hansabyene Rostock og StralsundEtter frokost sjekker vi ut av hotellet og setter kursen mot hansabyen Rostock, men før vi ankommer denne byen ved Østersjøen, stopper vi i Bad Doberan og besøker den staselige gotiske kirken Doberan Münster. Her ligger den svenske kongen Albrecht av Mecklenburg fra 1300-tallet begravet.
Under storhertug Fredrik Frans I av Mecklenburg-Schwerin (1756–1837) ble Doberan et forlystelsessenter og et luksuriøst feriested for adelen og aristokratiet. Bydelen Heiligendamm ble et badested, og i sentrum ble det etablert et kasino og hesteveddeløpsbaner. Byens store hus ble bygget i klassisistisk stil. Som kontrast til dette arrangeres det hvert år en musikkfestival, Zappanale, som er viet den amerikanske rockemusikeren Frank Zappa.
Rostock, den neste store hansabyen, fikk et universitet allerede på begynnelsen av 1400-tallet. I dag er byen Tysklands tredje største havn i Østersjøen.
Vi rusler rundt i byen og tar en lunsjpause, før vi fortsetter til Stralsund, der vi skal bo de neste fire nettene.
Dag 5. Byvandring og moderne akvariumStralsund er en koselig liten kystby, kjent for sin rike historie og vakre middelalderarkitektur. Som hansaby var den et viktig handelssentrum i århundrer. Den gamle og godt bevarte bykjernen står i dag på UNESCOs verdensarvliste. I dag er den et populært reisemål som byr på imponerende bygninger, kirker og trange brosteinsbelagte gater. Byen er også inngangsporten til den populære øya Rügen, Tysklands største øy.
Vi starter dagen med en interessant byvandring i Stralsund, som også inkluderer det nye akvariet Ozeaneum.
Stralsund var et viktig medlem av Hansaforbundet. Byens sentrale beliggenhet gjorde den til et knutepunkt for skipsfart og handel. Du vil mildt sagt bli imponert over den storslåtte hanseatiske arkitekturen, med gotiske mursteinsbygninger, kirker, rådhus og vakre torg som åpner opp byens middelalderske struktur. Noen av de mest kjente severdighetene er den gotiske Nikolaikirken, Mariakirken og Stralsunds rådhus. Byen har også imponerende bymurer og tårn som minner om byens middelalderske fortid.
En moderne attraksjon i Stralsund er Ozeaneum, et akvarium og museum som først og fremst fokuserer på det marine livet og økosystemene i Østersjøen, noe som gjør det til et populært sted å besøke. Her lærer vi litt mer om Østersjøen – dette spesielle, unike og følsomme innlandshavet.
Dag 6: Romantisk universitetsbyNeste punkt på vårt spennende program er en dagstur til nabobyen Greifswald. I likhet med Stralsund var Greifswald medlem av Hansaforbundet og spilte en viktig rolle i middelalderens Østersjøhandel. Byen har bevart deler av sin historiske arkitektur, særlig fra hansatiden. Den historiske delen av byen har flere godt bevarte bygninger, som Sankt Nikolai-katedralen og rådhuset, og viser frem vakker gotisk og barokk arkitektur.
Greifswald er kjent for sitt gamle universitet, som ble grunnlagt i 1456 med tillatelse fra paven og den tysk-romerske keiseren, og som raskt ble en sentral utdanningsinstitusjon i den hanseatiske regionen.
Greifswald har lenge vært et forskningsintensivt universitet, med fokus på områder som medisinsk forskning, energi (spesielt fornybar energi) og miljøvitenskap med tilknytning til Østersjøregionen. Det medisinske fakultetet er særlig fremtredende, og universitetssykehuset i Greifswald er en av de viktigste medisinske institusjonene i regionen. Universitetet er den største arbeidsgiveren i kommunen.
Før vi forlater "gamlebyen" i Greifswald, besøker vi det interessante bymuseet Pommersche Landsmuseum.
Hvis du har kjennskap til kunsthistorien, kjenner du sikkert til den berømte romantiske kunstneren Caspar David Friedrich. Han ble født i Greifswald i 1774, som den gang var en av de viktigste byene i svensk Pommern. Han er sterkt knyttet til denne byen.
Universitetet har brukt arven etter ham som en del av sin kulturelle satsing, og selve byen er også preget av hans billedspråk. Landskapsmaleriene hans er ofte inspirert av omgivelsene i og rundt byen.
Om ettermiddagen besøker vi et slikt sted, Eldenaklosteret. Klosteret ble grunnlagt rundt 1199 som et cistercienserkloster og var et viktig religiøst og økonomisk sentrum i middelalderen. Klosteret hadde en sentral rolle i utviklingen av Greifswald, og cisterciensermunkene bidro til å drive jordbruket og handelen i området. Klosteret ble i stor grad ødelagt under Trettiårskrigen på 1600-tallet og har siden den gang ligget i ruiner. Caspar David Friedrich gjorde imidlertid ruinene berømte ved å avbilde dem i flere av verkene sine.
Tilbake i Stralsund er resten av dagen og kvelden til fri disposisjon.
Dag 7. Kalksteinsklipper og verdens lengste feriehusI dag er det lagt opp til en heldagstur til Rügen, Tysklands største øy. Hvis du googler fakta om Rügen, får du som regel opp følgende: Kjent for sin naturskjønnhet, varierte landskap og rike kulturhistorie. Øya er med sine 926 km2 nesten like stor som Dagö i Estland – altså en av de store øyene i Østersjøen.
Vi kjører til fergeterminalen i Sassnitz for en kysttur som tar oss langs den vakre og dramatiske kystlinjen i Jasmund nasjonalpark, der de hvite kalksteinsklippene er en stor attraksjon. Herfra ser vi den berømte såkalte Kongestolen.
Etter litt tid til lunsj i Sassnitz fortsetter vi til Prora, et enormt feriested som ble bygget i Nazi-Tyskland på 1930-tallet. Anlegget ble planlagt som en del av programmet "Kraft durch Freude" (Styrke gjennom glede), som hadde som mål å gi arbeiderne fritidsmuligheter. Prora består av et nesten 4,5 kilometer langt kompleks med åtte identiske blokker som opprinnelig var designet for å huse 20 000 feriegjester om gangen. I dag er det omgjort til hoteller og eksklusive leiligheter.
Før vi starter hjemreisen til Stralsund, gjør vi et kort stopp i Binz – en av de mer elegante badebyene ved Østersjøen.
Tilbake i Stralsund venter en avskjedsmiddag.
Dag 8. Hjemreise.idlig avreise til flyplassen i Hamburg.
Viktig om reisen
Grunnprisen inkluderer
Flyreise Skandinavia/Hamburg t/r. TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og transport ifølge dagsprogrammet. Flyselskapenes rutetider kan endres, og ankomst i Hamburg kan være fra tidlig ettermiddag til sen ettermiddag. Vennligst sjekk flytidene på billetten.
TEMAs gruppestørrelse
For TEMA er reisen og den reisende i fokus. Sammen møter vi mennesker, kulturer og naturopplevelser på en nær, autentisk og behagelig måte. Størrelsen på gruppene våre gjenspeiler dette og er en viktig grunn til at mange velger å reise med TEMA. Vi unngår for store grupper på reisene våre for å gi alle en best mulig opplevelse, og vi tilbyr ekte reiser som gir minner for livet!
Hotell og program
Alternative hoteller forekommer. På enkelte avganger kan rekkefølgen på dagsprogrammet bli endret på grunn av lokale helligdager eller andre hendelser som kan påvirke besøk og aktiviteter.
Tips
Tips er ikke inkludert i reisens pris. TEMAs reiseleder samler inn 60 euro per person ved reisens begynnelse, og sørger for fordelingen til sjåfører, lokalguider og restaurantpersonale ved felles måltider m.m.
Valuta
Euro (EUR), minibanker er tilgjengelige. De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikker. Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om valuta og vekslingskurs,
Klima
Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner du på yr.no, bbc.com og cnn . com.
Nedenfor følger et litteraturtips – et utvalg av mange leseverdige bøker:
Hansan: Ett handelsimperiums uppgång och fall.
Forfatter: Dick Harrisson