Spanske verdensarvi Castilla og Extremadura
Dagsprogram
2025
Dag 1. Avreise til MadridAvreise fra Skandinavia: På flyplassen i Madrid møter TEMAs reiseleder deg for en panoramatur gjennom byen og deretter en busstur til hotellet.
Dag 2. Byrundtur med PradoMadrid er en av Europas store hovedsteder med rundt seks millioner innbyggere, men i de sentrale bydelene rundt Puerta del Sol og Plaza Mayor, med gågater og handlegater som pulserer av liv, føles den som en koselig småby. Under byrundturen ser vi Madrids avenyer, monumentale og elegante arkitektur, vakre fontener og går en tur i gamlebyen. Deretter besøker vi et av verdens fineste kunstmuseer, El Prado.
Under omvisningen til fots konsentrerer vi oss først og fremst om de spanske mestrene: El Greco, Murillo, Velazquez og Goya. Samlingene er enestående og unike i sitt slag. Museet inneholder også malerier av både italienske og flamske mestere. Mange stopper opp for å beundre detaljrikdommen i de groteske fantasifigurene i Hieronymus Boschs triptyker, som "Herlighetens hage" og "Den hellige Antonius' fristelser".
Hvis du vil nyte mer kunst på egen hånd, finnes det flere museer i verdensklasse, blant annet Museo Reina Sofia med moderne kunst og interessante internasjonale temautstillinger. Her henger også et av 1900-tallets mest berømte malerier, Guernica av Pablo Picasso.
Et annet museum som tiltrekker seg kunstelskere fra hele verden, er Museo Thyssen-Bornemisza med en enorm privat samling av både gamle og nye mestere. Kvelden er fri til egne aktiviteter.
Dag 3. Ávila og keiserens siste bostedVi tar farvel med Madrid og reiser nordover mot fjelltoppene i Guadarrama til Ávila, Spanias høyest beliggende by, 1131 meter over havet. Ávila har spilt en viktig rolle i Spanias historie – både religiøst og politisk. Noen av Spanias mektigste familier har sine røtter her. Men byen er mest kjent for sine to store helgener, den hellige Teresa og den hellige Johannes av Korset. Begge levde og virket her på 1500-tallet. I likhet med Cáceres, Mérida og Toledo står byen på UNESCOs verdensarvliste. Innenfor de enorme og intakte bymurene, som er over 2,5 kilometer lange og stammer fra 1000- og 1300-tallet, ser vi en rekke middelalderbygninger i svært god stand.
Etter Ávila fortsetter vi vestover mot Extremadura, som danner grensen til nabolandet Portugal.
Snart ser vi den mektige ryggraden i Gredosmassivet, ryggraden i Castilla, der snøen ligger på toppene til langt ut i mai.
Vi bytter ut bylivet med vakker pastoral natur i Jarandilla på en historisk parador. Vi besøker det lille klosteret Yuste, der en av verdens mektigste konger tilbrakte sine siste år. Her trakk keiser og habsburgeren Karl V (Karl I av Spania) seg tilbake etter å ha gitt avkall på tronen til fordel for sønnen Filip II. Etter sin død ble han begravet i den lille kirken, men Filip flyttet senere sin far til mausoleet i El Escorial. Dette idylliske stedet, omgitt av kastanje- og eiketrær, står i sterk kontrast til keiserens enorme makt og storslåtte historie.
På paprikamuseet i Jaraíz lærer vi mer om dette berømte pulveret som brukes i mange spanske retter. I likhet med vin og olivenolje, som har opprinnelsesgarantier, er også paprikaen herfra beskyttet og garantert på samme måte.
Dag 4. Extremadura – conquistadorerExtremadura er en av Spanias minst befolkede og kjente regioner. Den har svært godt bevarte middelalderbyer og landsbyer og mange verdensarvsteder. Vi kjenner igjen navnene på flere byer og landsbyer, ikke bare Cáceres og Mérida, men også Trujillo og Guadalupe. Det var nettopp herfra flere av Spanias store erobrere, conquistadorene, kom. For å nevne noen: Hernán Cortez og Francisco Pizarro. Dette forklarer mange geografiske navn i Latin-Amerika. Det gir oss også ledetråder til hvorfor de første tomatene og potetplantene i Europa ble dyrket her. De spanske munkene spilte en viktig rolle i dyrkingen av nyoppdagede landbruksprodukter fra den nye verden.
Dagen begynner med en byrundtur til fots som tar oss med tilbake til 1400- og 1500-tallets Spania. Få byer i Spania var mer involvert i oppdagelsen av den nye verden enn Cáceres. En av byens mest berømte personligheter er Hernán Cortez, erobreren av Mexico. Flere av Spanias mektigste familier hadde sine residenser her på 1500- og 1600-tallet.
Fra Cáceres fortsetter vi sørover til den sørligste byen på denne turen, Mérida, som i Spanias romerske tid ble kalt Augusta Emerita. Byen hadde sin storhetstid i det første århundret e.Kr. da den spilte en viktig rolle som hovedstad i den romerske provinsen Lusitania. På den tiden hadde den over 120 000 innbyggere. Siden begynnelsen av 1980-tallet har Mérida vært hovedstad i den autonome regionen Extremadura.
Mérida har en forbløffende samling av godt bevarte romerske bygninger, for å nevne noen av de mest imponerende: amfiteater, teater, tempel, velodrom, flere akvedukter, en 790 meter lang bro over elven Guadiana og et av Europas vakreste museer, det romerske museet, tegnet av den spanske arkitekten Rafael Moneo, som også har skapt Moderna Museet i Stockholm.
Deretter får du tid på egen hånd til egne aktiviteter frem til felles middag om kvelden.
Dag 5. Romersk hovedstad og skytshelgenVi starter dagens besøk med en byrundtur i Mérida og noen av de største severdighetene.
Etter byrundturen fortsetter vi med buss, ca. 1,5 time, og ankommer Guadalupe, fortsatt i Extremadura. I dag et lite samfunn, men med en stor rolle i Spanias historie. Madonnaen av Guadalupe fikk en enorm status i den spansk-katolske verdenen da hun ble skytshelgen for alle spansktalende land.
Ifølge historiske dokumenter var det i det enormt påkostede Guadalupe-klosteret at det katolske kongeparet undertegnet kontrakten som godkjente Columbus' banebrytende ekspedisjon.
Det sies at de første indianerne som spanjolene brakte med seg tilbake, ble døpt i klosterkirken. Vi blir her og får lære litt mer om dette. Etter besøket fortsetter vi nordover mot Toledo, hvor vi ankommer sent på ettermiddagen.
I løpet av denne turen har vi sett noen av Spanias mest interessante steder og opplevd overraskende dramatisk og vakker natur. I dag reiser vi til Guadalupe og Spanias gamle hovedstad Toledo. Landskapet i dag er stedvis en vidstrakt slette og utgjør den vestlige delen av den store La Mancha-sletten, der Cervantes lot helten sin Don Quijote utføre sine handlinger.
Toledo, som ofte omtales som El Grecos by, ligger vakkert til på en klippe omgitt og beskyttet av elven Tajo. Vi tar oss til toppen av en klippe, og herfra gjenkjenner vi et av El Grecos favorittmotiver med Alcázar i det fjerne i ensom majestet over middelalderbyen.
Etter at vi har sjekket inn på hotellet i sentrum av gamlebyen, har du kvelden til fri disposisjon.
Dag 6. Byrundtur i ToledoVi vier hele formiddagen til Toledo, en av Europas mest fascinerende byer. Få byer representerer Spanias historie så godt som Toledo. På en spasertur gjennom de labyrintiske gatene og smugene kommer vi til den uhåndterlige og mektige katedralen med en verdifull kunstsamling i sakristiet. Vi ser også nærmere på noen av byens virkelige perler, blant annet Santo Tomé-kirken med El Grecos berømte mesterverk "Begravelsen av greven av Orgaz " og den vakre klosterkirken San Juan de Los Reyes, som ble bygget av det "katolske kongeparet" Isabella og Ferdinand før invasjonen av det muslimske Granada.
Dag 7. ChinchónMellom Toledo og Madrid ligger det en rekke små historiske samfunn der tiden har stått stille, og innbyggerne som har blitt igjen, har stolt holdt fast på gamle tradisjoner og vernet om arven sin i et jordbrukslandskap dominert av hvete-, oste- og vinproduksjon, men også av spanske adels- og kongefamilier som har etterlatt seg en interessant kulturarv. En av disse småbyene er Chinchón, en fortryllende liten by som ligger i Madrid-regionen, omtrent 45 kilometer sørøst for hovedstaden. Den er mest kjent for sin velbevarte historiske arkitektur og dramatiske landskap, som skaper en sterk følelse av at tiden har stått stille her i århundrer
Chinchóns midtpunkt er Plaza Mayor, et middelaldersk torg som er unikt på grunn av sine uregelmessige former og de karakteristiske trebalkongene som omgir det. Disse balkongene, som bæres av solide tresøyler, gir et nesten teatralsk preg og forvandles innimellom til tilskuerplasser under byens mange festivaler og arrangementer, som tyrefekting og religiøse prosesjoner. Torgets sanddekte overflate og de tradisjonelle hvitkalkede husene med dyprøde, brune eller grå tak bidrar til følelsen av å ha trådt inn i en annen tidsepoke.
På høyden over byen ruver Castillo de los Condes, en slottsruin fra 1500-tallet som byr på en fantastisk utsikt over de omkringliggende olivenlundene og vinmarkene. Selv om slottet i seg selv er en ruin, er dets tilstedeværelse sterkt merkbar og bidrar til den historiske atmosfæren i Chinchón. Chinchón er også kjent for sin produksjon av anislikør, som er dypt forankret i den lokale matkulturen. Byen er også kjent for sin gastronomi, spesielt retter som er typiske for regionen og La Mancha: lam og grønnsaksretter, gryteretter og supper, men også saueoster.
Chinchón er kort sagt en by som representerer den tradisjonelle spanske sjarmen, med sine historiske steder, sin levende kultur og gastronomiske tradisjoner, alt sammen i et landskap som forsterker byens tidløse karakter.
Etter en spennende byrundtur er ettermiddagen og kvelden fri til egne aktiviteter frem til en avskjedsmiddag på den historiske paradoren, der vi tilbringer reisens siste natt.
Dag 8. Avreise til SkandinaviaAvreise til flyplassen og fly hjem til Skandinavia.
Viktig om reisen
Prisen inkludererFly Oslo – Madrid t/r. TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet. Flyselskapets tidtabeller kan endres og ankomsten til Madris kan være fra tidlig ettermiddag til sen kveld. Vennligst sjekk flytidene på billetten din.
TEMAs gruppestørrelseFor TEMA er det reisen og den reisende som står i sentrum. Sammen møter vi mennesker, kulturer og opplevelser i naturen på en nær, ekte og behagelig måte. Gruppestørrelsene våre gjenspeiler dette og er en stor grunn til at mange velger å reise med TEMA. Vi unngår altfor store grupper for å gi alle en så opplevelsesrik reise som mulig, og vi tilbyr reiser som gir minner for livet!
Valuta
Euro (EUR). De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres i de fleste butikkene. Minibanker finnes. Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.
Driks
Driks er ikke inkludert i prisen. TEMAs reiseleder samler inn 60 EUR per person i begynnelsen av reisen, og tar seg av fordelingen mellom sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonal ved felles måltider med mer.
Klima og bekledning
Det spanske høylandet ligger høyt over havet og tidlig om våren kan det være kjølig om morgener og kvelder, noen ganger under 0 grader. Det gjelder først og fremst de første 5 dagene. Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.
Hotell og program
Alternative hoteller kan forekomme. På visse avreiser kan dagsprogrammet komme i en annen rekkefølge på grunn av helligdager eller andre hendelser som kan påvirke besøk og aktiviteter.