Transilvania – Fra Beograd til BucurestiEn reise gjennom Transilvania med verdensarv og historie
Dagsprogram
2025
Dag 1. BeogradDu blir møtt av TEMAs reiseleder på flyplassen i Beograd, og reiser videre med buss til hotellet i sentrum av byen. Resten av dagen er fri til egne aktiviteter frem til velkomstmiddagen på en av Beograds eldste restauranter.
Hvor mye tid du har til rådighet avhenger av flytidene, men reiselederen gir deg gjerne tips og informasjon om hvordan du kan bruke tiden frem til middagen.
Dag 2. Byrundtur i Beograd
Vi starter dagen med en byrundtur i Beograd, en by som har en mildt sagt dramatisk historie. Serbias hovedstad har vært preget av stadige invasjoner og erobringer, og flere bygninger som ble bombet under de blodige konfliktene i det tidligere Jugoslavia på 1990-tallet, står igjen som vitnesbyrd i sentrum.
I løpet av turen får vi se noen av byens mest betydningsfulle bygninger og monumenter: Nye Beograd på den vestlige bredden av elven Sava, Sava-kirken og den ortodokse Ruzica-kirken, samt den pittoreske Gamlebyen. Fra Beograds festning får vi en fantastisk utsikt over byens viktigste kommunikasjonsåre, elven Donau, som renner gjennom flere land i Sentral-Europa – Tyskland, Østerrike, Slovakia, Ungarn, Serbia og Romania, før den munner ut i Svartehavet.
Ettermiddagen er fri til egne aktiviteter frem til et spennende besøk i noen av Beograds katakomber, som i dag huser en vinkjeller. Her kan vi reflektere over dagens opplevelser og runde av med en vinsmaking med snacks.
Resten av kvelden er til fri disposisjon.
Dag 3. Timisoara – Lille Wien
Vi forlater Beograd og setter kursen nordover mot Romania, en reise som raskt minner oss om hvor nære nabolandene er. Når man ser på kartet, er det kanskje ikke så lett å forstå hvor nærme land som Romania, Bulgaria, Ungarn, Kroatia, Bosnia, Montenegro og Nord-Makedonia faktisk ligger. Selv Tyrkia ligger ikke så langt unna. Historien her er både kompleks og fascinerende, og forhåpentligvis vil vi ha en bedre forståelse av denne spennende delen av Europa om en uke.
Etter en stund når vi grenseposten mellom Serbia og Romania. Ettersom Serbia ikke er et EU-land, kan grensekontrollen ta litt tid.
Neste stopp på reisen er Timisoara, som ligger i den sørlige delen av Transilvania. Mange som kommer hit for første gang blir bergtatt av byens skjønnhet, med sine vakre torg, gater og bygninger i jugend- og art deco-stil. Timisoara har med rette fått kallenavnet "Lille Wien" på grunn av sin elegante arkitektur. I dag er byen opptatt av å bevare og restaurere sin enorme kulturarv.
Timisoara var en gang et romersk handelssentrum, men ble invadert av tatarene på 1200-tallet. I nesten 200 år var regionen dominert av tyrkerne. Både tyrkere, østerrikere, tyskere, ungarere og serbere satt sine spor her gjennom historien. Vi tar en kort spasertur gjennom de historiske kvartalene og lar oss fascinere av de vakre og elegante bygningene.
En interessant detalj er at den olympiske gullmedaljevinneren i svømming, Johnny Weissmuller, ble født her i 1904 som Peter Johann Weissmuller. Han ble senere verdensberømt som Tarzan i "Apenes sønn" og en av de største Hollywood-stjernene på 1930- og 1940-tallet. En annen lokal kjendis er Herta Müller, som mottok Nobelprisen i litteratur i 2009.
Resten av kvelden er fri til egne aktiviteter. TEMAs reiseleder gir deg gjerne tips om gode restauranter i gangavstand fra hotellet. Det rumenske kjøkkenet er vel verdt å prøve, med deilige supper, varierte grønnsaksretter og grillede kjøttretter som vanlige innslag på menyene.
Dag 4. Sibiu – Hermannstadt
Transilvanias historie er kanskje mer innviklet enn mange andre regioner i Europa. Folkegrupper har kommet og gått, og landegrensene har endret seg gjennom århundrene. De siste 300 årene har befolkningen hovedsakelig bestått av tyskere, rumenere og ungarere, men også av romfolk.
Etter frokost starter vi dagens etappe med Sibiu som mål, en by som også er kjent under sitt tyske navn Hermannstadt. Vi kjører gjennom bølgende jordbruksland og kommer snart til Hunedoara, der det imponerende gotiske Hunyadislottet ruver over byen. Vlad Țepeș sies å ha sittet fengslet her. Vlad III av Valakia inspirerte Bram Stoker til å skrive en av verdens mest leste romaner, romanen om grev Dracula, som i sin tur har inspirert utallige filmregissører til å portrettere denne mytiske figuren.
Om ettermiddagen ankommer vi Sibiu, en av Romanias vakreste byer, med et imponerende torg midt i sentrum av den historiske bydelen. Vi bor ved siden av gamlebyen, midt i sentrum.
Om kvelden spiser vi middag på en restaurant som serverer tradisjonelle spesialiteter.
Dag 5. Byrundtur i Sibiu
Vi tilbringer mesteparten av formiddagen i denne overraskende elegante byen, som er kåret til en av verdens mest idylliske byer å bo i, ifølge en liste utarbeidet av Forbes. Etter å ha ruslet rundt i de historiske bydelene fra middelalderen, er det ikke vanskelig å si seg enig. Vi starter på det nesten uforholdsmessig store torget Piata Mare i sentrum av Gamlebyen, der vi finner katedralen, rådhuset og Brukentalpalasset. Etter den guidede byrundturen til fots, er ettermiddagen fri til egne aktiviteter og opplevelser.
Om kvelden serveres en rumensk middag med lokale spesialiteter.
Dag 6. Verdensarv og vampyrer
Vi tar farvel med denne perlen av en by og fortsetter vår spennende reise gjennom Transilvania. Første stopp er Transilvanias juvel, Sighișoara, som ble grunnlagt av tysktalende håndverkere og forretningsmenn på 1100-tallet. Byens middelaldersentrum, som har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1999, er et av reisens virkelige høydepunkter. Citadellet fra 1100-tallet er fortsatt bebodd, og de trange gatene og smugene fører opp til det berømte klokketårnet som dominerer byens silhuett. Ved siden av tårnet ligger huset der Vlad Țepeș ble født, og i første etasje ligger det i dag en restaurant. Til tross for at grev Draculas uhellige ånd sies å sveve over byen, hersker det en eventyrlig idyll her, som utvilsomt kunne vært hentet fra et vakkert eventyr med en lykkelig slutt.
Etter Sighișoara fortsetter vi til Brașov, som ble grunnlagt av Den tyske orden på 1200-tallet under navnet Kronstadt. Byen ble en del av Romania først i 1920. Den tidligere store tysktalende befolkningen forlot byen i siste halvdel av 1900-tallet. I likhet med mange andre transilvanske byer har Brașov et vakkert og godt bevart historisk sentrum, og byen blir ofte kalt Transilvanias krone. Vi går en tur blant de fargerike historiske kvartalene, der vi blant annet besøker den berømte Svarte kirken, en imponerende gotisk katedral fra 1300-tallet.
Romanias mest kjente skianlegg ligger i de høye fjellene som omkranser byen, og det finnes også et rikt dyreliv her, med blant annet bjørn og ulv.
Kvelden er til fri disposisjon frem til middag på hotellet.
Dag 7. Myte og virkelighet
Dagens første stopp er slottet i Bran. Bygningen, som har røtter tilbake til 1200-tallet, men som fikk sin nåværende form på 1400-tallet, er blitt kjent som grev Draculas slott. Det er ikke uten grunn man får frysninger når man ser denne mytiske bygningen på avstand.
Vi fortsetter gjennom Karpatene og når slottet Peleș, som ligger i Sinaia ved foten av de majestetiske fjellene, rett før lunsj. Det er et av Romanias mest imponerende og velbevarte slott, bygget mellom 1873 og 1914 som sommerresidens for kong Carol I. Slottet er en unik blanding av nyrenessanse og nygotisk arkitektur.
Peleș er spesielt kjent for sitt elegante interiør med over 160 rom, dekorert med kunstferdig utskårne trepaneler, fargerike glassvinduer og verdifulle kunstverk.
Sent på ettermiddagen reiser vi ned til slettene nedenfor Karpatene og videre til Bucuresti, der vi ankommer sent på kvelden.
Etter å ha sjekket inn på hotellet venter en felles middag.
Dag 8. Historie og modernitet
Dagen starter med en byrundtur i Bucuresti, der byens historiske og moderne sider møtes. Vi utforsker steder som det enorme parlamentspalasset, Revolusjonsplassen, Universitetsplassen og Triumfbuen. På ettermiddagen får du muligheten til å utforske byen på egen hånd ֪– kanskje en spasertur i de sjarmerende gatene eller et besøk i en av de unike butikkene og kafeene.
Kvelden avrundes med en avskjedsmiddag på en tradisjonell restaurant i den livlige gamlebyen, der vi nyter rumenske smaker i stemningsfulle omgivelser.
Dag 9. Avreise til Skandinavia
Fritid frem til avreise til flyplassen.
Viktig om reisen
Grunnprisen inkluderer
Fly til Beograd, hjemreise fra Bucuresti, fra Oslo, Stockholm , København eller Göteborg. TEMAs reiseledelse, delt dobbeltrom, måltider, utflukter, inngangsbilletter og reisens transporter i henhold til dagsprogrammet.
Ankomst
Reisedeltakerne blir møtt på ankomstflyplassen av TEMAs reiseleder. På enkelte reiser kan ulike flyforbindelser medføre ventetid til hele gruppen er samlet.
Avbestillingsbeskyttelse
Reisende kan sikre seg mot kostnader ved avbestilling av reisen ved å tegne avbestillingsforsikringen som TEMA tilbyr ved bestilling – les mer HER.
Busser
Bussene vi bruker leies inn fra lokale, anerkjente selskaper og holder god standard for landet. Langdistansebusser som vi bruker hjemme er ofte ikke tilgjengelige, og noen ganger brukes mindre busser eller jeeper for å nå mer utilgjengelige områder. For å gi alle en rettferdig opplevelse, roterer vi sitteplasser på daglig basis uten unntak, noe som kommuniseres i starten av turen.
Forsikring
Det er svært viktig å være godt forsikret og TEMA anbefaler Solids reiseforsikring – les mer HER.
Gruppestørrelse
For TEMA er reisen og den reisende i fokus. Sammen møter vi mennesker, kulturer og naturopplevelser på en nær, autentisk og behagelig måte. Størrelsene på gruppene våre gjenspeiler dette og er en viktig grunn til at mange velger å reise med TEMA.
Vi unngår for store grupper på reisene våre for å gi alle en best mulig opplevelse og tilby reiser som gir minner for livet!
Klimaet
Klimaet mellom mai og oktober er generelt behagelig, med alt fra milde vårtemperaturer til frisk høstluft. I mai er landskapet grønt, med temperaturer mellom 15–22 °C og kjølige netter. Sommermånedene juni til august er varme og solrike, med dagtemperaturer på 25–32 °C. I september blir luften litt kjøligere, med klare dager, fargerikt landskap og temperaturer rundt 18–25 °C, mens oktober byr på kjøligere vær med dagtemperaturer på 10–18 °C og et landskap med vakre høstfarger. Regn kan forekomme i hele perioden, men er mer vanlig i mai og tidlig på høsten.
Oppdaterte værmeldinger er tilgjengelige på nettsteder som yr.no, bbc.com og cnn.com.
Klær
Tidlig på våren kan det være kjølig om morgener og kvelder – noen ganger under null grader. Men ellers på sensommeren er det varme dager og kvelder. Det er lurt å ta med seg komfortable sports- eller tursko, ettersom en del av turen foregår i urbane områder. Badetøy kan også være nyttig.
Pass, visum og vaksinasjoner
Nordiske statsborgere trenger ikke visum.
Passet må være gyldig i minst 6 måneder etter forventet hjemkomst.
Tips
Tips er ikke inkludert i reisens pris for bagasjehåndtering, felles måltider, tips til sjåfører, lokale guider osv. I stedet anbefaler vi at du regner med 60 euro per person. For å gjøre dette så smidig som mulig, betaler du dette på stedet til vår TEMA-reiseleder som deretter håndterer fordelingen.
Tidsforskjell
+2/+1 timer vinter/sommer.
Valuta
Serbisk dinar (RSD), rumensk leu (RON). Valutaen tas lettest ut fra en minibank på stedet. De vanligste bank- og kredittkortene aksepteres generelt i større butikker. Minibanker er tilgjengelige i de fleste byene vi besøker og overnatter i.
Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om valuta og vekslingskurser.
Viktig annen informasjon
Dette er ikke en tur til fots, men vi går en del i urbane områder, inkludert en del trapper. Regn med å gå ca. 3 kilometer per dag. For å få mest mulig ut av turen anbefaler vi den ikke for bevegelseshemmede. Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med å finne en reise som passer for deg.
Les mer før reisen din – HER
Med forbehold om eventuelle endringer i programmet.