Fottur i Albania og Nord-MakedoniaVia Egnatia og Galičicas topper
Dagsprogram
2024/2025
Dag 1 – A som i Albania
Reisen begynner i Albania, der vi lander på Tirana Mother Theresa Airport. Landet var lenge ett av de mest lukkede landene i verden. Fra slutten av andre verdenskrig til kommunismens fall i 1991, tillot man kun svært få reiser inn og ut av landet. I dag er situasjonen annerledes og turister reiser uten problemer fram og tilbake over grensen, selv om det ved grensekontrollene kan oppstå køer med en del venting.
Reiselederen møter oss på flyplassen og transporten går til Elbasan, som ligger cirka 50 kilometer sør for Tirana. Byen er en av mange kulturbyer i landet og har en lang historie, med blant annet en borgruin og gamle bymurer som bevis på dette.
Dag 2 – Via Egnatia
Vi forlater Albania på Via Egnatia, den gamle romerske militær- og handelsveien som bandt sammen Durres og Konstantinopel. Veien ble bygget på 200-tallet før Kristus og har spilt en viktig rolle i historien til Romerriket, gjennom hele antikken og den bysantinske æraen.
Veed Ohridsjøen tar vi en lunsjpause på en lokal taverna og fortsetter deretter ut på den albanske landsbygden og opp til den avsidesliggende landsbyen Voskopoja, omgitt av Morava-fjellene.
Voskopoja hadde en gang navnet Moschopolis, og var på 1700-tallet et kulturelt og kommersielt sentrum for rumenerne. Her ble det første boktrykkeriet på Balkan startet. Men byen ble rasert av Ali Pascha i 1788. I dag kan man i omgivelsene og frukthagene se skjulte ruiner som minner om byens storhetstid.
Dagens fottur: tre timer, 8 kilometer, på steinlagt vei og skogsbilvei.
Dag 3 – Voskopoja
Vi nyter av en rolig morgen i den klare fjelluften. Landsbyen ligger cirka 1160 meter over havet og vannet i kranene er friskt kildevann. I Voskopoja bor det i dag kun cirka 500 personer, sammenliknet med 60 000 innbyggere på 1700-tallet.
Fotturen i dag går i kuperte omgivelser, gjennom skog og over enger. Halvveis kommer vi til den lille landsbyen Shipske, der vi besøker steinkirken Shen Gjergji (St George-kirken), som har fine ikonbilder og veggmalerier å vise fram. vi spiser lunsj etter vandringen i Voskopoja, tilberedt med lokale råvarer.
Om ettermiddagen besøker vi en lokal familie som vennlig og stolt byr på egenprodusert raki.
Dagens fottur: Cirka fire timers vandring, 11 kilometer. Grusvei og sti fra Voskopojas 1160 moh. til det høyeste punktet på 1380 moh.
Dag 4 – Panorama og Korce
Dagens fottur er omtrent like lang som gårsdagens, men i stedet går vi sørover fra Voskopoja, og har fler stigninger. Vi går gjennom raviner og enger opp til en høyde i nærheten, der vi har panoramautsikt over området. På veien treffer vi kanskje noen av traktens sauegjetere. Vi spiser lunsj etter vandringen i Voskopoja, tilberedt med lokale råvarer.
Vel tilbake i Voskopoja takker vi for oss, tar bagasjen og drar videre til byen Korce. Her er det kort vei både til den makedonske og greske grensen. I antikken hadde Korce navnet Pelion, og byen har en lang historie som handelssted med stor flerkulturell basar og som sentrum for teppehandel. Med så kort vei til Hellas og den gresk-ortodokse kirken, viser man her stolt fram en ortodoks katedral.
Vi vandrer rundt på byens brosteinsgater før vi sjekker inn på det komfortable overnattingsstedet vårt i utkanten av byen.
Dagens fottur: Cirka 5 timer, 12 kilometer. Skogsbilvei og sti med en stigning på cirka 400 meter.
Dag 5 – Nord-Makedonia
Etter noen innkjøp til pikniken krysser vi grensen til Nord-Makedonia og kommer inn i Galicica nasjonalpark, der vi kan nyte en morgenkaffe ved klosteret St Naum, like ved Ohridsjøen.
Nasjonalparken Galicica er en del av fjellkjeden Sara-Pind. På grunn av den vakre naturen og omfattende stedegen flora og fauna, ble den makedonske delen av fjellene mellom innsjøene Ohrid og Prespa utnevnt til nasjonalpark i 1958. Det er flere høye topper i parken og det er opp dit vi vandrer i dag, slik at vi får en strålende utsikt hvis været tillater det. Her oppe er det også muligheter for å se kongeørn.
Etter pikniklunsjen fortsetter vi nedover og nordover langs Ohridsjøen til byen med samme navn, Ohrid. Her sjekker vi inn for to netter på hotell. Vi avslutter dagen med en felles middag.
Dagens fottur: Cirka 4 timer, 8 kilometer og 680 høydemeter
Dag 6 – Galicica nasjonalpark og Ohridsjøen
Også i dag går vi til fots i Galicica nasjonalpark, men fotturen er mindre krevende og går langs fjellsidene mot Ohridsjøen. Sypresser gir skygge, men står ikke i veien for den vakre utsikten. Det blir en dag med både natur- og kulturinnslag. Till lunsj spiser vi på et vertshus som byr på lokale delikatesser.
Tidlig om kvelden la vi til fots for å oppdage mer av Ohrids sjarm og kirkene, som har gjort området til et av verdensarvene på Unescos liste. Resten av kvelden kan du slappe av og nyte av fasilitetene på hotellet.
Dagens fottur: Cirka 8 kilometer, på sti og skogsbilvei uten store høydeforskjeller.
Dag 7 – Tilbake til Albania og Tirana
Vi forlater Nord-Makedonia og drar gjennom fjellpasset tilbake til Albania. I stedet for den store, moderne motorveien velger vi den gamle landeveien og gjør en vandring mellom et par søvnige landsbyer. Floraen er en annen og utsikten er også her imponerende, selv om vi er omgitt av lavere topper og ikke fjell. I slutten av turen kommer vi til en landsby der vi bys på grillet lokalt kjøtt til lunsj.
Om ettermiddagen fortsetter vi det korte stykket inn til hovedstaden Tirana. Vel framme tar vi en rundtur i byen. Arkitekturen her bærer sterkt preg av den kommunistiske æraen. Men borgermesteren Edi Rama, som egentlig er kunstner, har tatt initiativ til å sette farge på byen og hele Albania. Det kanskje mest påfallende er et grønt hus som det er malt masse piler på, og alle peker mot vest.
Kveldens middag er avskjedsmiddagen og den er også tradisjonell, med mange lokale spesialiteter.
Dagens fottur: Cirka tre timer vandring på grusveier, 10 kilometer.
Dag 8 – Hjemreise fra Tirana
Den siste dagen, men for morgenfuglene anbefales en tur i bymiljø for å se når Tirana våkner til liv.
Viktig om reisen
Grunnprisen omfatter følgende:Flyreise Tirana tur-retur, øvrige transporter i henhold til programmet, delt dobbeltrom, måltider i henhold til programmet, TEMAs reiseledelse, alle utflukter og inngangsavgifter beskrevet programmet om ikke annet er spesifisert.
TEMAs gruppestørrelseFor TEMA er det reisen og den reisende som står i sentrum. Sammen møter vi mennesker, kulturer og opplevelser i naturen på en nær, ekte og behagelig måte. Gruppestørrelsene våre gjenspeiler dette og er en stor grunn til at mange velger å reise med TEMA. Vi unngår altfor store grupper for å gi alle en så opplevelsesrik reise som mulig, og vi tilbyr reiser som gir minner for livet!
Valuta
Albania: Lek (ALL)
Nord-Makedonia: Denars (MKD)
Minibanker finnes. De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i de fleste butikker. For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.
Driks
Felles driks inngår ikke i reiseprisen. Driks er ikke inkludert i prisen. TEMAs reiseleder samler inn 50 EUR per person i begynnelsen av reisen, og tar seg av fordelingen mellom sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonal ved felles måltider med mer.
Klima
Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.
Klesplagg og utstyr
Været er varmt og tørt, men kveldene i Voskopoje, som ligger på 1100 meters høyde, kan være kjølige under vandringene på våren. Det kan forekomme korte perioder med regn, så det er lurt å ha med en regnponcho eller lett regntøy. Vandringsterrengene er tørre med store og små steiner, så vi anbefaler solide tursko i stedet for tynnere løpesko. En egen ryggsekk til vandringene er også anbefalt. Vandrestaver kan avlaste ømme ledd, og finnes i praktisk sammenleggbart teleskopformat.
Pakketips
Behagelige og slitesterke klær (til vandring)
Ett sett "finere" klær (til middag)
Lette, ankelhøye tursko
Vanlige joggesko (som byttesko og til lettere spaserturer)
Varm genser
Regntøy eller regnponcho
Solhatt
Shorts
Påfyllbar vannflaske
Mindre dagstursekk (ca. 18–22 l)
Sitteunderlag
Kikkert
Lommelykt
Solbriller
Et lite reiseapotek, inkludert gnagsårplaster
Sammenleggbar vandrestav*
Piknikutstyr: tallerken, kopp og bestikk
*er nyttig som støtte, men ikke et must.
Fotturen:
Tips og informasjon om TEMAs fotturer