Bhutan og Nepalmed Katmandu og Patan
Dagsprogram
Avreise 6:april 2025
Dag 1. (6. april) AvreiseAvreise fra Skandinavia til Nepal og Kathmandu.
Dag 2. (7. april) Ankomst Nepal og BouddhanathVelkommen til Nepal! Ved ankomst til Kathmandu flyplass blir vi møtt av TEMAs reiseleder eller en representant fra vår samarbeidspartner, som tar oss videre med buss til hotellet. Kathmandu er Nepals livlige hovedstad, beliggende mellom Himalaya og Mahabharatfjellene, 1 300 meter over havet. Byen var lenge isolert, men på midten av 1900-tallet ble kontakt med omverdenen etablert. Hvis vi rekker det før det blir mørkt, besøker vi den buddhistiske stupaen Bouddhanath. Dette relikviet, som er et av de eldste i Nepal, er et kjent pilegrimsmål og står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Vi bor tre netter på hotell i Kathmandu.
Dag 3. (8. april) Kathmandu og PatanEtter frokost reiser vi til Swayambodnath, et relikvie som sies å være over 2 000 år gammelt. De fargerike, stiliserte øynene, de svartmalte øyenbrynene og nesen formet som et spørsmålstegn fanger vår oppmerksomhet. Vi besøker også et av de mest ikoniske stedene i Kathmandu, Durbar-plassen. Her vandrer vi rundt og ser noen av de berømte bygningene.
På ettermiddagen besøker vi nabobyen Patan, som ligger sørvest i Kathmandu-dalen. Patan er kjent for sin kulturarv, særlig innen kunst og håndverk, og sies å ha blitt grunnlagt allerede på 300-tallet f.Kr. Til slutt besøker vi Pashupatinath, et tempel viet til Lord Shiva og en av hinduismens viktigste helligdommer. Tempelet står oppført på UNESCOs verdensarvliste, og kun hinduer har adgang til det aller helligste området. Senere på kvelden returnerer vi til hotellet for middag.
Dag 4. (9. april) BhaktapurEtter frokost reiser vi til nabobyen Bhaktapur, den gamle hovedstaden, kjent for sine mange templer og dyktige håndverkere. Her tar vi en byvandring til fots for å se de UNESCO-listede templene og nyte det lokale folkelivet. Atmosfæren er rolig, og vi rusler langs brosteinsbelagte gater, gjennom trange smug og inn på små bakgårder. Byens dominerende folkegruppe er newarene, som er kjent for sine dyktige keramikere og håndverkere. På kvelden returnerer vi til hotellet for middag.
Dag 5. (10. april) Videre til BhutanVi flyr fra Kathmandu i Nepal til Paro i det mytiske kongeriket Bhutan. Dette fascinerende landet ligger i de østlige delene av Himalaya og har rundt 750 000 innbyggere. Frem til midten av 1970-tallet var turisme ikke tillatt i Bhutan, og selv i dag regulerer myndighetene hvilke steder vi kan besøke.
Å reise i Bhutan er en spesiell opplevelse. Landet har kun én flyplass, ingen tog og et sparsommelig veinett, som først begynte å bygges på 1960-tallet. De geografiske forholdene gjør raske transporter umulige, og gjennomsnittshastigheten på veiene ligger på 30–35 km/t. Unntaket er den nye veien mellom Paro og hovedstaden Thimphu, som ble bygget i forbindelse med kroningen av den nye kongen i 2008.
Etter innsjekking på hotellet nyter vi lunsj før vi besøker Memorial Chorten, en hvitkalket stupa og et viktig buddhistisk kultbygg. Stupaen er alltid omgitt av mennesker i bønn. Religiøse mantraer mumles, og vi ser de hengivne snurre sine bønnehjul.
Vi fortsetter opp til Kuensel Phodrang, hvor vi kan nyte den fantastiske utsikten over hovedstaden Thimphu. Her ruver en 50 meter høy, forgyllet Buddha over landskapet. Dalførene er kantet av skogkledde åser, og langs veien videre besøker vi Tashichho Dzong, et kloster fra 1660-tallet som i dag også huser det kongelige sekretariatet og to departementer. På kvelden returnerer vi til hotellet, hvor vi skal bo i to netter i Thimphu.
Dag 6. (11. april) ThimphuOm morgenen reiser vi en halv time nord for Thimphu for å besøke Cheri-klosteret. For å komme helt frem til klosterbygningen legger vi ut på en ca. 1,5 times fottur oppover en skogssti, omgitt av rododendronbusker. Stien er bratt, med en stigning på rundt 220 høydemeter. I tillegg befinner vi oss allerede på 2 340 meters høyde, noe som gjør luften tynnere og turen mer krevende. Når vi kommer opp, blir vi vennlig mottatt av munkene, som gjerne byr oss på te. Etter besøket går vi tilbake samme vei, nå i nedoverbakke. Etter lunsj stopper vi ved en papirfabrikk, hvor vi ser hvordan papir lages på tradisjonelt vis av barken fra Daphne- og Dekap-trærne. Om ettermiddagen fortsetter vi langs små veier til Tashichho Dzong, Bhutans politiske og religiøse sentrum. På kvelden returnerer vi til Thimphu.
Dag 7. (12. april) Punakha og buddhistiske tradisjonerEtter frokost reiser vi mot Punakha, som ligger i de mer sentrale delene av Bhutan. Turen går langs svingete småveier, omgitt av terrasserte åkre hvor det blant annet dyrkes ris og bambus. Ved Dochula-passet når vi en høyde på 3 000 meter, og vi tar en pause for å nyte utsikten over Himalayas fjellkjede. De snødekte fjelltoppene danner en majestetisk bakgrunn for de mange fredfulle stupaene som er bygget her. Dagens endelige destinasjon er den fredelige byen Punakha, som var Bhutans hovedstad frem til 1961. Her besøker vi Punakha Dzong, et av Bhutans vakreste klostre. Klosteret er spektakulært plassert på en liten øy mellom to elver. Det er et under at bygningen fortsatt står, da den har blitt herjet av branner hele fire ganger, skadet av et jordskjelv og gjentatte ganger truet av flodbølger fra smeltende isbreer. Bygningen omgis av jakarandatrær, som blomstrer vakkert om våren. Etter lunsj besøker vi et tempelkompleks for nonner i Lhakhang, hvor nonnene utdannes i de høyere buddhistiske læresetningene og meditasjon. En kortere fottur tar oss fra hovedveien gjennom rismarker og private gårder til klosteret Chimi Lhakhang, også kjent som fruktbarhetstempelet. Klosterets grunnlegger var en svært uortodoks munk, kjent for sin forkjærlighet for vin, kvinner og sang. Mange av husene her er dekorert med bisarre fallossymboler – et humoristisk og uvanlig uttrykk innen buddhismen. Ifølge folketroen beskytter en oppreist fallos mot det onde øyet og sladder. Vi bor i to netter i Punakha.
Dag 8. (13. april) PunakhaEtter frokost legger vi ut på en naturskjønn vandring til den majestetiske Khamsum Yuelley Namgel Chorten. Beliggende i øvre Punakha-dalen, tar turen omtrent to timer tur-retur, og vi nyter enestående utsikt over Mo Chhu-elven og de høye toppene i Gasa. Chorten er bygget for å skape harmoni og spre bort negativ energi. Etter lunsj besøker vi Wangduephodrang Dzong, en historisk festning grunnlagt i 1638 av Zhabdrung Ngawang Namgyal. Dzongen ligger på en høy ås mellom elvene Punak Tsang Chhu og Dang Chhu, og tilbyr en spektakulær utsikt over dalen nedenfor. Denne festningen har hatt stor betydning i Bhutans historie, og dens strategiske beliggenhet gjorde det mulig for guvernøren å kontrollere viktige handelsruter. Dagen avsluttes med en matlagingsdemonstrasjon, hvor vi, sammen med en bhutansk kokk, blir introdusert til den lokale matkulturen. Etter demonstrasjonen nyter vi en tradisjonell middag.
Dag 9. (14. april) Tilbake til ParoI dag venter en lang busstur tilbake til Paro via Thimphu. På ettermiddagen ankommer vi Paro, hvor vi sjekker inn på hotellet. Vi bor tre netter i Paro.
Dag 10. (15. april) TigernestetEtter frokost kjører vi fra hotellet til foten av Tigernest-fjellet. Her befinner vi oss på 2 640 meters høyde, og vi starter oppstigningen fra Paro-dalen i lett terreng gjennom en furuskog. Etter 1,5 times vandring og 300 høydemeter tar vi en pause ved et tehus, hvor vi får den første utsikten over klosteret. Herfra kan du velge om du vil fortsette opp til Tigernestet eller bli igjen og nyte utsikten. For de som går videre, venter en 1,5 times vandring og ytterligere 180 høydemeter før vi når det berømte klosteret. Taktsang-klosteret, eller Tigernestet, er Bhutans mest avbildede kloster. Det klamrer seg dramatisk til en fjellvegg på 3 120 meters høyde, og utsikten over landskapet er spektakulær. Hit valfarter pilegrimer fra hele den buddhistiske verden. Etter lunsj returnerer vi til hotellet for avslapning og hvile.
Dag 11. (16. april) ParoEtter frokost kjører vi til Chelela-passet, som ligger på 3 988 meters høyde og er et av de høyeste kjørbare fjellpassene i Bhutan. Vi bruker omtrent en time med bil opp til passet. Chelela-passet er et botanisk paradis og byr på en fantastisk utsikt mot de hellige fjellene Jomolhari og Jichu Drake. Herfra tar vi en 1 times fottur til Kila Gompa, et nunnekloster som ligger dramatisk til på en bratt fjellside 3 500 meter over havet. Dette imponerende komplekset består av syv små templer og huser rundt 70 nonner. Etter lunsj returnerer vi til Paro-dalen. På ettermiddagen får vi se en oppvisning i bueskyting – Bhutans nasjonalsport. Hver by og landsby med selvrespekt har sitt eget bueskytelag, og ved festlige anledninger er bueskyting alltid en del av feiringen. Vi får selvfølgelig prøve oss selv! Målet er å treffe en 30 cm stor blink på 120 meters avstand. Vi avslutter dagen med et besøk hjemme hos en bhutansk familie, hvor vi får innblikk i hvordan en tradisjonell bhutansk husholdning fungerer i dagens samfunn. Denne siste kvelden i Bhutan byr på en kulturell opplevelse med tradisjonell dans, musikk og fargerike drakter. All bhutansk kunst, dans, drama og musikk har sitt opphav i buddhismen.
Dag 12. (17. april) Tilbake til KathmanduDet er tid for å forlate Bhutan og fly tilbake til Kathmandu. På flyreisen får vi en siste sjanse til å nyte utsikten over Himalayas mektige fjellkjede, med noen av verdens høyeste topper. Ved ankomst til Kathmandu sjekker vi inn på hotellet. Som en avslutning på denne fantastiske reisen samles vi til en avskjedsmiddag. Vi bor én natt i Kathmandu.
Dag 13. (18. april) HjemreiseTidlig på morgenen tar vi flyet hjemover. Vi lander i Skandinavia samme dag.
Velkommen hjem etter en uforglemmelig reise fylt med minnerike opplevelser!
Viktig om reisen
Prisen inkluderer
Fly Katmandu t/r. TEMAs reiseleder, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, entréer og øvrige transporter ifølge dagsprogrammet.
TEMAs gruppestørrelse
For TEMA er det reisen og den reisende som står i sentrum. Sammen møter vi mennesker, kulturer og opplevelser i naturen på en nær, ekte og behagelig måte. Gruppestørrelsene våre gjenspeiler dette og er en stor grunn til at mange velger å reise med TEMA.
Vi unngår altfor store grupper for å gi alle en så opplevelsesrik reise som mulig, og vi tilbyr reiser som gir minner for livet!
Visum
Visum for Nepal:
Når vi ankommer flyplassen i Nepal må du selv søke om «multiple entry visa with 15 days validity». Du søker først om vanlig visum som er gyldig i 15 dager, i de visumkioskene som finnes ved ankomsten. Du fyller på egen hånd ut visumsøknaden og tar passbilde med et webkamera. Etter at søknaden er utfylt tar du med deg kvitteringen på visumsøknaden sammen med 25 USD per person i kontanter, og går til immigrasjonsskrankene. Der må du presisere at du/dere ønsker et visum med «multiple entry visa with 15 day validity». Dette på grunn av at vi skal reise ut av Nepal til Bhutan og så tilbake igjen.
Visum for Bhutan
Visum er inkludert i reisens pris og ordnes av TEMA. Vennligst send inn en passkopi i farge og et passfoto i farge (bildet må ha hvit bakgrunn) snarest mulig etter bestilling, og senest 2 måneder før avreise. Passet må være gyldig minst 6 måneder etter hjemkomst. Sendes til TEMA, Glödlampsgränd 1, 120 31 Stockholm, Sverige.
Valuta
Nepalesiske rupi (NPR).
Bhutan Ngultrum (BTN).
Det kan være vanskelig å veksle skandinavisk valuta i Nepal og Bhutan. Vi anbefaler at du tar med deg US-dollar eller Euro. Disse veksler du til lokal valuta på stedet. De fleste internasjonale kreditt- og betalingskort aksepteres på hotell og restauranter. Det finnes minibanker i både Nepal og Bhutan der du får lokal valuta. Du kan i en liten grad benytte deg av Nepalesiske rupi i Bhutan også.
Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.
Driks
Driks er ikke inkludert i reisens pris. TEMAs reiseleder samler inn 100 USD per person ved starten på reisen, og tar seg av fordelingen til
sjåfører, lokalguider, bagasjebærere og restaurantpersonalet ved felles måltider med flere.
Klima
På Internett finner du værprognoser over de fleste stedene vi besøker på reisen. Se f.eks. www.bbc.com eller www.yr.no.
Klær og utstyr
På dagtid er det best med lett og komfortabelt (og lettvasket) bomullstøy. Fra desember til midten av februar kan det være kaldt om morgenen og kvelden, samt på dagtid ved dårlig vær. Ta gjerne med et ullplagg og en jakke/genser samt langbukser, samt plagg som kan brukes i følge lag-på-lag metoden, og som kan tas av eller tas på etter hvert som temperaturen stiger eller synker.
Husk at på noen hellige steder og ved tempelbesøk må du være "anstendig" kledd, kvinner må dekke skuldrene og både menn og kvinner må dekke ben/legger. Skoene må tas av ved besøk i templer og klostre.
Den aller viktigste utfluktsdetaljen er dog et par solide og gode sko, ved inngåtte med gummisåler, for våre vandringer i naturen, byene og landsbyene. Ta også gjerne med en lommelykt.
Høyde og sterk sol
I Bhutan bor vi i Paro og Thimpu cirka 2 300 meter over havet. Det høyeste punktet vi når med bussen er 3 000 moh. Noen kjenner høyden som et lett trykk over brystet, svak hodepine og pustevansker. Dette er helt normalt og kan lindres med druesukkertabletter. Fremfor alt unngår du høydesyken ved å ta det rolig, gå sakte og unngå brå bevegelser.
Hvis du vet at du har problemer med hjertet bør du konsultere med lege før avreise. På grunn av den tynne luften er solen meget sterk, og vi anbefaler solhatt, solbriller, solkrem og leppepomade med høy solfaktor.
Informasjon fra UD
UDs reiseinformasjon om Bhutan
UDs reiseinformasjon om Nepal
Flyselskapet Druk Air/Bhutan Air/Tashi Air
Billetten for flyet mellom Nepal og Bhutan får du på stedet av vår reiseleder og lokale agent. Vi benytter flyselskapet Druk Air, Bhutan Air eller Tashi Air på strekningen Katmandu – Paro – Katmandu. Du kan ta med deg 20 kg innsjekket bagasje og 7 kg håndbagasje.
Øvrig
Drikk gjerne mye vann - det er bra både mot varme og høydeforskjeller. Pass på å drikk flaskevann og at foreglingen på flasken ikke er brutt opp. Mye av maten spises med hendene, da man f.eks. gjerne dupper brød i sauser. Vår anbefaling er derfor å passe på å holde en bra håndhygiene. Ta derfor gjerne med antibac hjemmefra. Glem ikke reglene for medbragt væskeinnhold i håndbagasjen, så pakk gjerne dette i innsjekket bagasje om dere tar med flere enheter.
Bussene i Nepal holder bra kvalitet, men på grunn av dårlige veier kan bussreisene noen ganger oppleves som litt ubekvemme. Bussene i Bhutan er små og noen ganger må vi dele gruppen i to busser. Enkelte ganger i Bhutan kan man bli pålagt en mindre avgift for å ta med kamera/videokamera inn til noen severdigheter. Hotellene i Bhutan er forholdsvis enkle, og heis mangler ofte.
Nepal og Bhutan er relativt billige land å besøke som turist. Vin er dyrt og de vanligste måltidsdrikkene er øl, lemonade eller mineralvann/brus. Smykker, broderier og kunsthåndverk er eksempler på varer og souvenirer som man kan kjøpe med seg hjem. Vi vil minne om at norske importbestemmelser forbyr innførsel av produkter fra utryddningstruede dyrearter, som elfenben, skinn fra krokodille, flekkete kattedyr, mange ormearter, koraller osv.
Noen ganger får vi spørsmål om man kan ta med seg noe for å gi til lokalbefolkningen siden landene er ganske fattige. I Nepal trenger de mye. Klær finnes å få kjøpt og de har sin egen kleskultur. Skolemateriale er aldri feil å ta med seg. Penner og skrivebøker behøves både i skoler og klostre.