Sumatra, Java og BaliEn reise i Indonesia med Kuala Lumpur stopover
Dagsprogram
2024/2025
Dag 1 Avreise fra Skandinavia
Dag 2 Ankomst Kuala Lumpur
TEMAs reiseleder møter opp på flyplassen i Kuala Lumpur og derfra drar vi inn til Malaysias største by. Kuala Lumpur er en smeltedigel av ulike kulturer og tradisjoner, noe som har bidratt til en unik og mangfoldig arkitektonisk stil. Byens arkitektur gjenspeiler innflytelser fra malaysisk, kinesisk, indisk og europeisk arkitektur. Et eksempel på Kuala Lumpurs imponerende arkitektur er Petronas Towers, som en gang var verdens høyeste tvillingtårn. Deres karakteristiske og moderne design, inspirert av islamsk kunst og kultur, har gjort dem til et symbol for byen og et arkitektonisk mesterverk. Disse tårnene står som et landemerke og er et imponerende syn både på dagtid og når de er opplyste om natten.
I tillegg til Petronas Towers finnes det mange andre imponerende bygninger i Kuala Lumpur, blant annet Kuala Lumpur Tower og Sultan Abdul Samad-bygningen. Disse strukturene utmerker seg gjennom sine unike arkitektoniske trekk og bidrar til byens skyline.
Dag 3 Byrundtur i Kuala Lumpur
I løpet av dagen gjennomfører vi en byrundtur for å se nærmere på Kuala Lumpurs største landemerker. Padangen er et åpent grøntområde og park i hjertet av Kuala Lumpur. Det er et historisk sted som har spilt en viktig rolle i byens utvikling. Padangen har en rik historie som strekker seg helt tilbake til kolonitiden da Malaysia var under britisk styre.
Padang har vært et samlingssted for ulike arrangementer og seremonier gjennom årene. I den britiske tiden ble stedet brukt til cricketkamper, sportsarrangementer og militærparader. Selv i dag er Padangen et sted der folk samles for å nyte solen, ta en spasertur eller delta i ulike aktiviteter.
Nasjonalmonumentet, også kjent som Tugu Negara på malayisk, er en imponerende samling statuer. De ble reist for å hedre minnet om de som kjempet og ofret livet for Malaysias frihet og uavhengighet.
Vi ser også Petronatårnene. Byggingen av Ptrona Towers ble påbegynt i 1993 og avsluttet i 1998. Tårnene er oppkalt etter det malaysiske energiselskapet Petronas, som er hovedleietaker i bygningene. Arkitektene bak Petronas Towers var den argentinske arkitekten Cesar Pello og hans firma Pelli Clarke Pelli Architects. Tårnene er en blanding av moderne og tradisjonell islamsk design, noe som gjenspeiler Malaysias kulturelle og religiøse arv. Petronatårnene var en teknisk og ingeniørmessig bragd da de ble bygget. De består av 88 etasjer og når en høyde på 452 meter. På den tiden var de de høyeste bygningene i verden og de beholdt den tittelen fram til 2004.
Ettermiddagen og kvelden er til fri disposisjon
Dag 4 Medan og nordlige Sumatra
En times flytur tar oss over sundet til nordlige Sumatra og Medan(Kuala Namu Medan International Airport) . Byen Medan var en gang kjent som Sumatras egne Paris, en smeltedigel av ulike kulturer. Ved ankomst venter en orienteringstur. Byens eldre arkitektur og historiske landemerker gir en sjarmerende og romantisk atmosfære, som minner om visse deler av Paris. Blant byens landemerker legger vi merke til denne store moskeen og det gamle sultanpalasset, også kjent som Maimoon-palasset. De historiske Hakka-kinesiske bosetningene som Tjong A Fie herskapshus bygget på 1700-tallet skiller seg også ut.
Etter byrundturen fortsetter vi mot Bukit Lawang som er det naturlige startpunktet for å besøke regnskogen og verdensarven Gunung Leuser nasjonalpark. For å komme til vår enkle, men sjarmerende lodge går vi på en hengebro i tre over Bohorokelven. Lodgen er klassifisert som tostjerners. Bohoroks Environmental Education Centre bidrar direkte med å bevare og hjelpe den utrydningstruede Sumatra-orangutangen.
Gunung Leuser nasjonalpark er et viktig UNESCO-område på grunn av sitt eksepsjonelle biologiske mangfold, økologiske betydning, beskyttelse av truede arter og habitater, kulturarv og bevaringsinnsats. UNESCO-statusen bidrar til å beskytte og fremme denne verdifulle naturressursen og fremmer bevissthet og samarbeid for å bevare og beskytte parken på best mulig måte.
Dag 5 Bukit Lawang og trekking
Sammen med en profesjonell ranger fra området tar vi turen gjennom gummiplantasjer og regnskogen for å se bladaper, makaker og orangutanger. Regn med cirka 3 timers fysisk aktivitet denne dagen. Det er det verdt for å se orangutangene svinge seg gjennom landskapet. Dette er et av de beste stedene i verden for å se dem i sitt naturlige miljø. Hvis du ikke ønsker å delta i dagens trekking, kan du bli igjen på lodgen.
Dag 6 Reisen går videre til Java
Med buss og fly til Java. Java er Indonesias kulturelle hjerte og den øya som har mest befolkning i landet. Nå befinner vi oss sørøst for Sumatra og Malaysia, sør for Kalimantan og vest for Bali. Java er kjent for sin imponerende vulkanske aktivitet og har omtrent 121 vulkaner, inkludert noen av de mest kjente som Mount Merapi og Mount Bromo. Øya har også en rik religiøs historie med både buddhistiske og hinduistiske innflytelser. Landets hovedstad Jakarta er en megametropol og smeltedigel av kulturelle uttrykk fra Java, Malaysia, Kina, den arabiske verden, India og Europa – og da spesielt fra nederlendernes Ostindiske kompani. Vi fokuserer vår dag i Jakarta på den gamle bydelen Batavia, eller Kota Tua, med fine koloniale bygninger. Om kvelden venter et måltid med et mangfold av retter som ser ut til å aldri ta slutt.
Dag 7 Borobudur og Yogyakarta
Om morgenen flyr vi til Yogyakarta og kjører direkte mot Borobudur som ble bygget under Sailendra-dynastiet på 700- og 800 tallet. Tempelet ble bygget med millioner av steinblokker og det tok anslagsvis 75 år å fullføre det. Borobudur er utformet som en stor pyramidelignende struktur med ni plattformer. På toppen er det en stor sentral stupa. Tempelet ble bygget som et sted for tilbedelse og pilegrimsreise for buddhister. Relieffpanelene på tempelveggene viser scener fra Buddhas liv og buddhistisk kosmologi. Monumentet viser buddhismens prinsipper, inkludert begrepene karma, gjenfødelse og nirvana.
Gjennom århundrene har Borobudur lidd under forsømmelse, vulkanutbrudd og naturlig forfall. På 1800-tallet ble tempelet gjenoppdaget av Sir Stamford Raffles, og påfølgende restaureringsarbeid ble iverksatt for å bevare og beskytte monumentet. Den mest omfattende restaureringen fant sted mellom 1975 og 1982, med støtte fra UNESCO og den indonesiske regjeringen.
Vi fortsetter mot Yogyakarta og besøker den tradisjonelle landsbyen Candi Sari underveis. Her lærer vi litt mer om hva folk lever av i det tradisjonelle javanesiske samfunnet. Vi bor i sentrum av Yogyakarta.
Dag 8 Byrundtur i Yogyakarta og Prambanan
I dag besøker vi Sultanpalasset, Kraton Ngayogyakarta som er sete for Yogyakarta-sultanatet, og har en rik historie som går tilbake til 1700-tallet. Det ble bygget som et symbol på sultanens makt og er en viktig del av den kulturelle og politiske arven i regionen.
Palasset er kjent for sin tradisjonelle javanesiske arkitektur og design. Det er bygget som en rekke paviljonger, gårdsplasser og hager omgitt av høye murer. Det kombinerer tradisjonelle javanesiske og islamske arkitektoniske elementer og gjenspeiler den kongelige Javakulturen.
Kraton Ngayogyakarta bruker fortsatt som offisiell residens for sultanen av Yogyakarta og hans familie.
Vannslottet Tamansari ble bygget på 1700-tallet som en kongelig hage og rekreasjonssted for sultanen av Yogyakarta. Det var et sted for sultanens private fornøyelser, inkludert bading, meditasjon og underholdning for sultanens hoff.
I løpet av dagen besøker vi også et batikkverksted og ser enda et annet imponerende verdensarvsted, Prambanan. Prambanan ble bygget på 800-tallet under det mektige Matara-riket. Det var en hyllest til de hinduistiske gudene, spesielt Shiva, og regnes som et mesterverk innen hinduistisk arkitektur og skulptur. Tempelkomplekset er kjent for sin imponerende arkitektoniske utforming. Den mest fremtredende strukturen er Rara Jonggrang, et sentralt tempel som stiger opp ni nivåer og har over 200 skulpturer av hinduistiske guder og gudinner. Rundt Rara Jonggrang ligger mindre templer og helligdommer viet til andre guder.
Dag 9 Tåg og buss til Bromovulkanen
I dag går reisen med tog gjennom landsbygda (3,5 tim) og Javas bølgende rismarker som skinner i ulike nyanser av grønt og gult, avhengig av årstid. Målet for dagens reise er Bromovulkanen. Bromovulkanen, også kjent som Gunung Bromo, er en aktiv stratovulkan på østre Java. Den er en del av Bromo Tengger Semeru nasjonalpark og er en av de mest kjente og mest besøkte vulkanene i landet.
Bromovulkanen når en høyde på cirka 2339 meter og er en av flere vulkaner som danner den massive Tengger-kalderaen. Kalderaen er cirka 10 kilometer i diameter og omgis av imponerende klippevegger. Ved kalderaen finnes det flere vulkaner, hvorav Bromovulkanen er den mest fremtredende.
Dag 10 Bromos krater og sen Bali
Besøk på Bromovulkanens krater om morgenen dit vi reiser med jeep og går den siste biten opp trapper i ca 30 minutter. Vi returnerer deretter til hotellet for frokost."I dag er det på tide å skifte miljø igjen. Vi reiser videre til gudenes øy Bali via Surabaya. Bali er et skue av farger både når det gjelder natur og mennesker, og vi bor på en førsteklasses resort ved havet her de siste nettene av rundreisen.
Dag 11 Sol og bad
En dag på stranden
Dag 12 Jatiluwih - Balis høyland
I dag reiser vi til Balis høyland og står overfor tusenvis av hektar med frodige, grønne rismarker som flyter ned fra vulkanenes øvre skråninger til de dype dalene nedenfor, nesten som om de var hugget direkte ut av fjellsidene. Risåkrene i Jatiluwih, som ligger i hjertet av Tabanan-regentskapet, utgjør det fremste eksempelet på Balis utrolig vakre og maleriske rismarker. Disse åkrene er en del av Subak-systemet, et element i Balis kulturlandskap som ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i juni 2012. Jatiluwih, som på balinesisk betyr "vakkert teaktre", tilbyr en imponerende utsikt der de vidstrakte, terrasserte rismarkene strekker seg langs fjellet, fra toppen ned til der fjellet møter havet. Disse risterrassene er en del av det tradisjonelle jordbrukssystemet på Bali og viser hvordan mennesker har tilpasset seg terrenget og skapt kunstige trinn for risdyrking.
Dag 13 Hjemreise
Det er på tide å ta farvel med Bali og Indonesia for denne gangen.
Dag 14 Hjemkomst Skandinavia
Viktig om reisen
Visum til Indonesia
Norske statsborgere kan søke om elektronisk visum før ankomst "Visa on arrival – VOA" for reiser til Indonesia som strekker seg opp til 30 dager. Hvis du planlegger å være lengre enn 30 dager, må du søke om et turistvisum. For å søke om visum online ved ankomst kan du besøke nettsiden Indonesian eVoa – Visa On Arrival Application. Lenke her. Det kreves at passet må være gyldig i 6 måneder ved innreise til Indonesia og du må kunne fremvise en utreisebillett. Airport Entry Kuala Namu Medan International Airport.
TEMAs gruppestørrelse
For TEMA er det reisen og den reisende som står i sentrum. Sammen møter vi mennesker, kulturer og opplevelser i naturen på en nær, ekte og behagelig måte. Gruppestørrelsene våre gjenspeiler dette og er en stor grunn til at mange velger å reise med TEMA.
Vi unngår altfor store grupper for å gi alle en så opplevelsesrik reise som mulig, og vi tilbyr reiser som gir minner for livet!
Digitalt inngangskort for Malaysia
Digitalt inngangskort for Malaysia gjelder fra og med 1. januar 2024. Skal være utfylt før ankomst til landet. Lenke til dokumentet finnes her.
Valuta
Den offisielle valutaen i Indonesia er ruphia og den forkortes IDR. Det er mulig å veksle norske kroner til rupiah i Norge før avreise. Du kan betale med kredittkort som f.eks. VISA og MasterCard i store butikker og hoteller. Ta med nye, rene USD for veksling lokalt og for å betale driks. Det finnes minibanker i de største byene.
Driks
Driks er ikke inkludert i prisen. TEMAs reiseleder samler inn 75 USD per person i begynnelsen av reisen, og tar seg av fordelingen mellom sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonal ved felles måltider med mer.
Turistskatt
Fra og med 14. februar 2024 har Bali innført en turistskatt på ca 10 USD, som må betales som en engangssum før ankomst til øya. Se mer på denne lenken LoveBali. (https://lovebali.baliprov.go.id/).
Vann
Ikke drikk vann fra springen. Hold deg til drikkevarer på boks/flasker.
Håndsprit og våtservietter
Ta med håndsprit og våtservietter når du reiser til Indonesia eller hvilket som helst annet land. Tilgang til hånddesinfeksjon gjør det mulig å rengjøre hendene når tilgangen til såpe og vann er begrenset. Det er et viktig tiltak for å unngå spredning av sykdommer og opprettholde god hygiene.
Våtservietter kan være nyttige for raskt å rengjøre overflater som armlenet på flysetet, spisebordet eller andre overflater du kommer i kontakt med under reisen. De kan også være nyttige hvis du trenger å tørke hendene eller ansiktet.
Disse enkle hygienetiltakene kan bidra til å redusere risikoen for å bli syk og opprettholde en sunn reise. Mange toaletter i landet er av den såkalte ståmodellen.
Elektrisitet – er adapter nødvendig i Indonesia?
Indonesia bruker elektrisitet med en spenning på 220 volt og en frekvens på 50 Hz, som er det samme som i Norge. De fleste stikkontaktene i Indonesia er av samme type som de vanlige stikkontaktene i Norge, men det finnes også variasjoner. For å være på den sikre siden kan det være lurt å ta med en adapter.
Klima og klær
Indonesia har et tropisk klima med høy luftfuktighet. Pakk lette og behagelige klær laget av naturlige materialer som puster godt. Ta med solkrem, hatt/caps og regntøy avhengig av årstid og reisemål. Noen religiøse steder har spesielle kleskoder som krever tildekkede skuldre og knær. De fleste indonesere er muslimer. Spesielt for kvinner er det viktig å ikke vise for mye av beina eller skuldrene.
Tid
Indonesia ligger 7 timer foran oss vintertid og 6 timer foran oss sommertid.
Telefon og internett
De fleste hoteller har gratis wifi på rommet. Du kan også sjekke om teleoperatøren din tilbyr spesielle gunstige roamingpakker for reisemålet ditt. Ellers er det svært dyrt å bruke din skandinaviske mobiltelefon på stedet.
Bagasje
Pakk viktige medisiner med legeerklæring i håndbagasjen. Det samme gjelder verdisaker. Ha med overnattingsveske siden bussen vår trenger et forsprang for å komme seg til hotellet ved Bromo. Vi tar toget, men bussen trenger lengre tid."
Helse og vaksinasjon
Sørg for at du har de nødvendige vaksinasjonene for Indonesia.
Malaria er utbredt i det meste av Indonesia med unntak av Bali, og landet regnes som en risikosone i varierende grad for denne sykdommen. Forebygg myggstikk ved å bruke myggspray med DEET eller AUTAN. Rådfør deg med ditt vaksinasjonssenter. Vær oppmerksom på at malariamyggen vanligvis stikker etter mørkets frembrudd.
På Bali finnes det dyr med rabies, inkludert hunder, katter og spesielt aper. Oppsøk lege umiddelbart hvis du blir bitt eller klort av et dyr, slik at du kan starte en rabiesvaksinasjon.
Dette er inkludert i reisen
• Fly t/r og innenriksfly ifølge program
• Samtlige overnattinger
• 11 frokoster
• 9 lunsjer
• 5 middager
• Inngangsbilletter ifølge program
• Gruppereise med TEMA-reiseledere
Skriv ut "Dagsprogram" og "Viktig om reisen"
REISE FAKTA
Dag 1
Avreise fra Skandinavia.
Dag 2
Ankomst Malaysia og Kuala Lumpur. Velkomstmiddag.
Dag 3
Byrundtur i Kuala Lumpur. Frokost og lunsj er inkludert.
Dag 4
Fly til Medan på nordlige Sumatra. Frokost, lunsj og middag er inkludert.
Fly ca 1 time og buss fem timer
Dag 5
Trekking i Bukit Lawang 3, 5 tim. Frokost, lunsj og middag er inkludert.
Dag 6
Bukit Lawang – Medan – Jakarta. Frokost og middag er inkludert.
Buss til flyplassen, deretter fly til Jakarta.
Dag 7
Fly til Yogyakarta og Borobudur. Frokost og lunsj er inkludert.
Dag 8
Byrundtur i Yogyakarta og Prambanan. Frokost og lunsj er inkludert.
Dag 9
Tog og buss til Bromovulkanen. Frokost og lunsj er inkludert.
Tog omtrent 3,5 timer
Dag 10
Fra Bromovulkanen til Bali og Ubud. Frokost og lunsj er inkludert.
Jeep ca 1 time og vandring til krateret ca 30 minutter
Dag 11
Frokost. Sol og bad.
Dag 12
Ubuds risterasser . Frokost, lunsj, og middag er inkludert.
Dag 13
Hjemreise. Frokost er inkludert.
Ved kveldsfly kan man sjekke ut tidlig på kvelden
Dag 14
Ankomst Skandinavia
Indonesia
Innbyggertall 275 millioner
Flateinnhold 1 904 600 km²
Valuta Rupiah
Religion Islam, protestantisme, katolisme, "hindu-buddhisme", lokale stamreligioner.
Språk Offisielt språk er Indonesisk (bahasa indonesia, en form av malaysisk). I tillegg finnes det ca 300 språk som tilhører den austronesiske språkfamilien, hvorav de støste er javansk og sundanesisk. Øvrige dominerende språk er achinesisk, balinesisk, batak, makassar, maduresisk og minangkabau.