Bali med Giliøyenetil fots og på sykkel i paradiset
Dagsprogram
2024/2025
Dag 1 Avreise til Gudenes øyAvreise fra Skandinavia til Gudenes øy, Bali.
Dag 2 Ankomst Bali
Velkommen til Indonesias perle, Bali. Øya har mange epitet, hvorav "kjærlighetens øy" er ett, og det er lett å bli forelsket i denne vakre, grønne og gjestfrie øya. Bali har i århundrer blitt kalt "verdens morgengry" og "en jordisk Edens hage" av kunstnere og poeter. Kanskje var det på grunn av det vakre folket med sine fortryllende skikker og tradisjoner. Eller kanskje var det naturen med alle sine nyanser av grønt, regnskogens myriader av lyder og farger, alle de uberørte strendene og de fruktbare slettene.
Dag 3 Sykling i Ubud og velkomstmiddag
Sjarmerende Ubud ligger midt på Bali, i et landskap som regnes blant øyas vakreste, med rismarker i sterkt kupert terreng. Luftfuktigheten er merkbar, noe som også er grunnen til den intense grønnskapen. En gang i tiden var dette et tilfluktssted for kunstnere både fra øya og internasjonalt. Selv i dag finnes det, til tross for byens økende popularitet, flere kunstneratelierer enn suvenirbutikker her.
Denne dagen starter med en herlig sykkeltur gjennom Ubud og omegn, hvor vi kommer tett på den balinesiske risbøndens hverdag. Langs veien ved vannfylte grønne marker følger vi risens utvikling i alle dens faser. Vi sykler forbi irrigasjonskanaler, på landsbyens små bygater og gjennom bambuslunder. Blant mylderet av mennesker på vei til landsbyens tempel eller marked, finnes koselige lokale restauranter, og etter sykkelturen inntar vi dagens lunsj. Turen kan også gjøres med minibuss for den som ikke ønsker å sykle. Sykkelturen går i et veldig behagelig tempo og stort sett lett nedover hele veien.
Den selvbiografiske boken "Eat, Pray, Love" av Elizabeth Gilbert, og filmatiseringen hvor Julia Roberts spiller hovedrollen, utspiller seg hovedsakelig på Bali og spesielt i Ubud. Det var her i Ubud at Ketut Liyer, medisinmannen, bodde. Han spådde at Elizabeth skulle miste alle sine penger, men få dem tilbake og også vende tilbake til Bali.
Etter en herlig sykkeltur og lunsj drar vi mot Mas, som er kjent for sitt håndverk i sølv og vakre treskjæringer. Vi besøker også de kjente risterrassene ved Tegallalang.
På kvelden tar vi del i balinesernes fascinerende kultur når du ser en fargerik danseoppvisning under en tradisjonell balinesisk middag på en restaurant under åpen himmel ved tempelruinene.
Dag 4 Rafting
Vi reiser fra Ubud, og ved Ayung-elven blir det en tur med gummiflåte, såkalt rafting. Elven slynger seg gjennom en dyp ravine kantet av vekslende høye stup, regnskogkledde skråninger og terrassedyrking. Elven veksler mellom strie stryk og strekninger med stille vann, hvor vi glir stille mellom de høye dalsidene. Det er ingen vanskelig eller anstrengende rafting, og vi har erfarne og dyktige guider med på hver flåte. Det er imidlertid mange, lange trapper for å komme ned i og opp av ravinen.
Den som føler at rafting er for eventyrlig, kan velge et besøk på en kakaogård.
Etter raftingen fortsetter ferden nordover, og mellom vulkanene har store kratersjøer blitt dannet. Beratan-sjøens speilblanke overflate går rett inn i betrakterens hjerte. I vannet speiler seg Pura Ulun Danu Beratan, tempelet med merkelig formede svarte fleretasje-tak i sukkerspalmefibre, og fargerike liljer ved sjøens kant. Med tempelet fordelt på en halvøy og ytterligere to øyer i sjøen, er det lett å forstå hvorfor det er tilegnet vannets gudinne. Vi spiser lunsjen vår her og ser deretter på tempelområdet.
På veien ned mot nordkysten stopper vi ved et eksotisk fruktmarked og prøver mange av de fantastiske fruktene som selges her, og som du kan kjøpe med deg for videre smaking.
Om kvelden nyter vi roen ved havet i Lovina, som har en fin strandpromenade. Følgende morgen er det tidlig vekking, så det blir en rolig kveld.
Dag 5 Delfinsafari og bad i varme kilder
Tidlig om morgenen drar vi ut på havet på delfinsafari i de typiske utriggerkanoene som brukes av lokale fiskere. Med litt flaks ser vi delfinenes dag starte i soloppgangen – en magisk opplevelse. Tidligere ble delfinene jaktet på av kystbefolkningen, men nå livnærer de seg i stedet ved å stille båtene sine til disposisjon for oss tilskuere.
Etter frokost kjører vi langs kysten til Brahma Vihara Asrama, Balis første buddhistkloster. Etter besøket i klosteret fortsetter vi til Banjars varme kilder. Her finnes flere bassenger med varmt kildevann. Fantasieggeende skulpturer hugget i stein og tropiske planter som rammer inn kildene, gjør dette til en tropisk oase. Du spiser lunsj før vi er tilbake på hotellet i Lovina.
Ettermiddagen er fri for sol og bad eller annet.
Foran deg har du nå en dag med vakre utsikter og interessante besøk. Vi forlater Lovina og kjører først langs den nordlige kysten østover. Ved Sangsit, før vi tar av innover land, besøker vi risgudinnens tempel, Pura Beji. Utrolige steinarbeider i rosa sandstein pryder bygninger i balinesisk barokkstil med blomster og dyr, flammer, spiraler og arabesker i ville formasjoner.
På vei gjennom dalene ser vi ut over de fortsatt aktive vulkanenes tidvis rykende sider, og fra høydene kan vi se den vakkert beliggende Batur-sjøen. Vulkanen Gunung Agung er Balis høyeste fjell, som også er det helligste av fjellene og verdens navle ifølge balineserne. Øyas aller viktigste tempel, modertempelet Pura Besakih, ligger ved foten av det over 3 140 meter høye Gunung Agung. De evige kretsløpsseremoniene som følger balineserne gjennom livet, gjør tempelområdet til øyas mest aktivitetsfylte.
Foruten å besøke tempelet spiser vi lunsj i området og besøker en plantasje i Bas de Atayana. Her får du mulighet til å prøve en mengde forskjellige kaffe og te, og selvfølgelig kan du kjøpe med deg din favoritt te eller kaffe.
Sent på ettermiddagen kommer vi til østkysten og overnattingsstedet for de kommende to nettene.
Dag 7 Palmesukker og havsalt
I dag oppdager vi Klungkung, som er det minste av Balis åtte distrikter. Det var her de siste kampene fant sted under nederlendernes invasjon tidlig på 1900-tallet. Stolte tradisjoner lever videre enn i dag, og menneskene her er kreative, noe vi får bevis på denne dagen.
I landsbyen Antiga ser vi hvordan menneskene fremstiller palmesukker ved å tappe kokosnøttpalmer for sevje. Dette kokes til et konsentrat som deretter brukes i matlaging og for eksempel for å gjøre den balinesiske kaffen søtere.
På en avsidesliggende svart strand får du se hvordan bønder under høye kokosnøttpalmer utvinner salt fra havet på tradisjonelt vis. Det er en tidkrevende prosess som tar flere uker for å få fram de beste og fineste saltflakene. Den svarte vulkansanden, som opprinnelig kommer fra Gunung Agung, glitrer av krystaller.
Østlige Balis innbyggere er kjent for å være øyas mest konservative, alt i henhold til sitt gamle kongerikes skikker. Side om side med de hinduistiske balineserne lever her urbefolkningen – Bali Aga – samlet i de dramatisk kuperte høylandene og hovedbyen Tenganan. Bali Aga har sine egne tradisjoner, og de vever inn folkets overnaturlige kraft i stoffer kalt geringsing. Geringsing beskytter landsbyens nyfødte barn mot sykdommer og onde krefter. Etter lunsj på en lokal warung, indonesisk for restaurant, vender vi tilbake til kysten og hotellet med innbydende svømmebasseng.
Dag 8 Gili Trawangan
Etter en tidlig frokost drar vi til Padang Bai havn, hvor vi går om bord på båten som tar oss til de tre mindre paradisøyene ved navn Gili. Reisen tar cirka 1,5 time over klart vann til den største av Gili-øyene, Gili Trawangan. Siden det ikke finnes noen biler på øya, råder det ro. Vi møtes av hotellets personale som med hjelp av hest og vogn tar oss og bagasjen til rommene våre.
Gili-øyene er kjent for sine utmerkede dykk- og snorklemuligheter. Koralrevene er fantastisk fine rett utenfor hotellet, og fiskene viser seg fram i alle regnbuens klare farger. I det klare vannet trives også havskilpadder utmerket, og på øyene finnes det visse utvalgte strender hvor de årlig kommer tilbake for å legge eggene sine. Nå er det bare å slappe av og nyte i dette paradiset. Langs promenaden utenfor hotellet finnes det flere steder for massasje, pedikyr og annet. Du har også havet å snorkle i (enkelt å leie utstyr) og en mengde herlige restauranter å nyte.
Dag 9 Gili Meno
I dag drar vi til Gili Meno, som er "mellomøya". Her blir vi kjent med fuglelivet ved den salte Meno-sjøen på øya, ser på redningsstasjonen for havskilpadder, og fremfor alt snorkler vi på to eller tre steder. Vi har med snorkelutstyr til deg i båten for denne utflukten. Hvis du er heldig, får du kanskje i tillegg til et mylder av korallfisk sjansen til å svømme med en havskilpadde.
Tilbake på Gili Trawangan har du lunsj på egen hånd og dagen til disposisjon for mer snorkling, massasje eller besøk på yogasenteret en kort spasertur fra hotellet ditt. De har daglige drop-in-klasser som man kan delta i for en rimelig penge.
Dag 10 Tilbake til Bali og strandmiddag
Om formiddagen er det anledning til å slappe av på Gili Trawangan, og ved lunsjtider går båten tilbake til Bali. Vi tar passasjerfergen som går hele veien ned til området hvor vi nå skal bo. Underveis legger vi til på Gili Air, på Lombok og på Nusa Penida før vi sent på ettermiddagen ankommer havnen i Sanur.
Vi kjører direkte til Jimbaran-stranden, hvor det dekkes opp en herlig grillbuffé med havets delikatesser. Med tærne i sanden, lyden av bølgene som ruller inn mot stranden og lysene som tennes langs kysten, kan du knapt ha det bedre. Hele middagsopplevelsen er fantastisk. Så med et smil om munnen etter en herlig kveld tar vi den korte turen til hotellet vårt i Nusa Dua, hvor vi bor de kommende to nettene.
Dag 11 Matlagingskurs
Etter mange dager med god balinesisk mat skal vi til slutt lære hvordan den tilberedes. Etter en kjøretur gjennom Denpasar og utallige småveier gjennom en mengde mindre landsbyer er vi framme. Med forkle på starter vi deretter en reise blant hemmelighetene og smaksopplevelsene i det balinesiske kjøkken. Samtidig opplever vi roen og stillheten i et balinesisk hjem. Etter noen morsomme timer sammen på kjøkkenet får vi nyte det vi har skapt i en balinesisk lunsj. Kanskje smaker vi også jamu, en gammel indonesisk helsebringende drikk som sies å kurere alt (!). Lokalbefolkningen drikker den for å kurere diverse plager eller bare for å få en ekstra energikick.
Denne gastronomiske opplevelsen blir en avrunding på reisen, og hver og en bestemmer deretter selv hvordan ettermiddagen og kvelden tilbringes.
Dag 12 Hjemreise
Formiddagen kan brukes til å forbedre brunfargen eller slappe av i hotellets flotte spa-avdeling.
Etter utsjekking er det tid for transfer til flyplassen og hjemreise til Skandinavia. Hvis hjemreisen er sent på kvelden, kan rommene beholdes til tidlig kveld.
Dag 13 Hjemkomst
Hjemkomst til Skandinavia etter en minneverdig reise på Bali. TEMA takker for denne gang og ønsker velkommen tilbake.
Viktig om reisen
Prisen inkluderer
Flyreise Norge – Denpasar t/r, øvrige transporter ifølge program, del i dobbeltrom, måltider ifølge program, TEMAs reiseleder, entréer og samtlige utflukter ifølge program, dersom ikke annet er angitt.
TEMAs gruppestørrelse
For TEMA er det reisen og den reisende som står i sentrum. Sammen møter vi mennesker, kulturer og opplevelser i naturen på en nær, ekte og behagelig måte. Gruppestørrelsene våre gjenspeiler dette og er en stor grunn til at mange velger å reise med TEMA.
Vi unngår altfor store grupper for å gi alle en så opplevelsesrik reise som mulig, og vi tilbyr reiser som gir minner for livet!
Valuta
Indonesiske rupiah (IDR). De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i Indonesia. For mer informasjon om valuta og kurs kan du kontakte bank- eller vekslingskontor.
Turistskatt
Fra og med 14. februar 2024 har Bali innført en turistskatt på omtrent 10 USD, som må betales som en engangssum før ankomst til øya. Se mer på denne lenken LoveBali. (https://lovebali.baliprov.go.id/).
Klima
Indonesia har et tropisk klima. Regn faller hovedsakelig i perioden november til mars. I de første og siste månedene kommer nedbøren hovedsakelig i form av kraftige, men kortvarige ettermiddagsbyger. I desember og januar kan det være lengre perioder med regn. Klimadata og aktuelle værprognoser finnes blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.
Klær
Paraply og lett regntøy anbefales. Som oftest gjelder det å kle seg i svale og luftige plagg, med lange ermer som beskytter mot sterk sol og mot innsekter. Hvis du ønsker å bade i Lovina og Candidasa anbefaler vi badesko.
Driks
Driks er ikke inkludert i prisen. TEMAs reiseleder samler inn 60 USD per person i begynnelsen av reisen, og tar seg av fordelingen mellom sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonal ved felles måltider med mer.
Sykkelturen
Syklingen i Ubud er enkel med stort sett kun en oppoverbakke på cirka 100 meter. Det meste er nedoverbakke og iblant noen reelle nedoverbakker der man kan komme opp i høyere fart. Underlaget er asfalt, utenom en strekning på cirka 2 km som er på grus. Syklene er moderne mountainbikes med bare håndbrems. Hjelp kan man få på plass, men ingen sykkelveske. Dersom du ønsker å ta med kamera eller annet anbefaler vi deg å ta med en lett ryggsekk. En følgebil er selvfølgelig med. Fra høsten 2024 er imidlertid ikke sykling inkludert i programmet. Vi vil i stedet tilby et lignende program med minibuss slik at flere kan delta.
Elverafting (river rafting)
Dersom du føler at elverafting er for eventyrlig for deg så kan du heller velge et besøk på en kakaofarm. Du møter deretter opp elvepadlerne for en felles lunsj.
Den som ønsker denne utflukten i stedet, må informere reiselederen ved ankomst til Bali. Med andre ord trenger man ikke å bestemme seg allerede ved bestilling av selve reisen.
For øvrig
Noen ganger kan det skje tilfeldige forandringer i dagsprogrammet i anledning helligdagsfeiringer i Sørøst-Asia. Endringer kan forekomme i perioden rundt det kinesiske nyttåret Idul Fitri, avslutningen av fastemåneden Ramadan og ved det balinesiske nyttåret Nyepi.