Taiwan
Reisebrev
Da jeg reiste til Taiwan for å arbeide som lærer på midten av 1990-tallet, visste jeg svært lite om øya. Jeg hadde noen tanker om en pariastat som Kina bare ventet på å få sette tennene i. Det dukket opp bilder av små leketøysfigurer fra Kinderegg som det sto Made in Taiwan på, og tv-bilder fra slagsmål i parlamentet. Et eller annet sted i min bevissthet så jeg for meg en tropisk innramming som jeg forbandt med portugiserne, deres navn på øya var jo Formosa – den vakre øya.
Hvorfor reiser man til Taiwan?
Taiwan har heller ingen stor og attraktiv severdighet, ingen tempelbyer som Angkor eller Den kinesisk mur, men det er lett å trives her og øya er meget allsidig til tross for størrelsen.
Siden 1990-tallet har Taiwan utviklet seg med stormskritt. Taipeis befolkning har den høyeste levestandarden av alle asiatiske byer med unntak av Tokyo. Infrastrukturen har fått nye dimensjoner med japanske hurtigtog og t-bane. Skyskraperen Taipei 101 var i en periode også verdens høyeste bygning.
Taipei føles også litt som Tokyo, tradisjonell og moderne på samme tid. Her finnes det enklaver av storslått kinesisk arkitektur, blant annet Liberty Gate (tidligere Chiang Kai-shek Memorial), og i National Palace Museum oppbevares mange av den kinesiske kulturarvens fremste skatter. Her kjenner man pulsen av et Asia som tjener penger, og man møter en ungdomskultur som er trendsetter for hele Kina.
Verdens beste kinesiske mat
Taiwan har også blitt et reisemål for de som vil spise verdens beste kinesiske mat, og Michelin har nylig gitt ut en guide om øya. Majoriteten av taiwanerne kommer fra Fukienprovinsen på den andre siden av sundet, men hver eneste provins i Kina er representert. De er etterkommere av de som flyktet fra kommunistene sammen med Chiang Kai-shek, og har satt sitt preg på matkulturen med innslag fra respektive kulinariske tradisjoner.
Man må heller ikke glemme de 50 årene med japansk styre som også har satt sine spor. Åpningsscenen i regissøren Ang Lees Eat, Drink, Man, Woman får være en appetittvekker for alle oss som elsker ekte kinesisk mat. Øyas nattmarkeder innbyr til en konstant småspising av nudler, dumplings og snacks.
Varme kilder
En annen kultur som ble innført av japanerne var å skape kursteder med varme kilder. Å synke ned i det varme helsebringenede vannet er en lise for sjelen. Natur er kanskje ikke det man først tenker på i forbindelse med Taiwan, men faktum er at østkysten er forholdsvis urørt, sentrale Taiwan viser seg frem i all sin prakt med noen av Asias høyeste fjell samt vakre seder- og bambusskoger, og i sør finnes det strender som for et øyeblikk kan få en til å tro at man befinner seg i Thailand eller Malaysia. Taiwan burde også være den manglende biten i et puslespill for alle med interesse for Kina. Øya var tross alt det offisielle Kina i FN frem til begynnelsen av 1970-tallet.
I dag er Taiwan et levende bevis på hvordan et demokrati kan fungere i den kinesiske kultursfæren, en øy med en vennlig, progressiv og gjestfri befolkning. Øya har lenge vært et undervurdert reisemål i regionen, men nå har tiden endelig kommet for Taiwan
Per Sundberg/ TEMA-guide
» Les mer om Taiwan-rundreise her