• Visum kreves ikke for nordiske statsborgere
• Det kreves utfyllende opplysninger for denne rundreisen. Vennligst gå inn på Min Reise snarest, og absolutt senest 2 måneder før avreise, for å oppgi nødvendige opplysninger.
Bli med på en uforglemmelig rundreise fra Lima i Peru til Santiago i Chile via Bolivia. Dette er reisen for deg som vil bli kjent med Andesfjellenes folk og natur. Vi reiser til steder som mange drømmer om å se. Machu Picchu, Titicaca, saltørkenen Uyuni, Atacama-ørkenen, vinavlinger i Chile, den sjarmerende storbyen Valparaiso.
Land: Peru, Bolivia, Chile
Reisetype: Rundreiser
Reiselengde: 19 dager
Størrelse på gruppen: 16-26 personer
Visum kreves : Nei
• Visum kreves ikke for nordiske statsborgere
• Det kreves utfyllende opplysninger for denne rundreisen. Vennligst gå inn på Min Reise snarest, og absolutt senest 2 måneder før avreise, for å oppgi nødvendige opplysninger.
Visum for opphold inntil 90 dager kreves ikke for nordiske statsborgere. Passet må være gyldig minst 6 måneder ved hjemreise.
Visum kreves ikke for nordiske statsborgere for opphold inntil 90 dager.
Vi flyr til Lima, Perus hovedstad, med ankomst samme kveld. Her bor vi to netter på et sentralt hotell. Etter innsjekking er det tid for hvile.
Dag 2. Byrundtur i Lima med Casa de Aliaga
Om formiddagen drar vi på en byrundtur i det sentrale og koloniale Lima.
Under panoramaturen besøker vi noen av byens ikoner og mest interessante steder, blant annet Huaca Pacllana, et stort arkeologisk område midt i byen fra den "Limakulturen" som var før Inkariket. I Limas historiske sentrum besøker vi palasset Casa Aliaga som tilhørte Limas grunnlegger Jerónismo de Aliaga y Ramíres.
Vi avslutter byrundturen med en oppfriskende cocktail i et kjent kunstgalleri.
Ettermiddagen er fri til egne aktiviteter.
Om kvelden venter en deilig velkomstmiddag med utsikt over Stillehavet.
Dag 3. Inkarikets hellige dal
Etter en tidlig frokost forlater vi Lima for å fly til Inkarikets hovedstad, Cusco. Flyreisen tar cirka 1 time 20 minutter.
Vel fremme venter buss og en lokal guide. Vi fortsetter med bussen til Sacsayhuaman, ett av Inkabyens mest imponerende forsvarsverk. Noen av steinblokkene, som er plassert i de 360 meter lange parallelle murene, veier opp mot 30 tonn. Festningen kunne forsvares av en håndfull soldater mot en betydelig større fiendtlig styrke, på grunn av den symmetriske plasseringen av de 21 bastionene.
Etter besøket i Sacsayhuaman fortsetter vi nordover til Urubamba og Inkarikets hellige dal, Valle Sagrado.
Vi tilbringer ettermiddagen i Ollantaytambo, som var en strategisk beliggende inkafestning ved den hellige elven Urubamba. Festningen ble med suksess forsvart av Manco Incas krigere mot spanjolen Pizarros gjentatte angrep i 1536. Fra dette stedet er utsikten fantastisk over den lille byen med samme navn, kanalene og de trange gatene som ikke har endret seg siden inkatiden.
Dag 4. Utflukt til Machu Picchu
I dag venter en etterlengtet utflukt til Machu Picchu, som for mange er en av de største grunnene til å reise til Peru.
Vi reiser dit med en smalsporet jernbane som snirkler seg gjennom jungelen. Inkafolkets siste høyborg og by, Machu Picchu, lå skjult i Andesfjellenes tropiske jungel i flere århundrer, frem til forskeren Hiram Bingham nesten snublet over den i 1911. I årene som fulgte ble Machu Picchu undersøkt av en arkeologisk ekspedisjon fra Yale-universitetet og man kom frem til et merkelig resultat. Ni av ti skjelett som ble funnet her viste seg å være kvinner. Det er mulig at Inkaenes soljomfruer flyktet hit da Cusco ble erobret og plyndret. Ettersom "conquistadorene" aldri oppdaget Machu Picchu på den utilgjengelige høyden over elven Urubamaba, er byen i dag i overraskende god stand. Trapper, palasser, templer, terrasser, tårn og kilder, vitner om inkafolkets høytstående kultur.
Etter en herlig lunsj drar vi tilbake til Cusco for to overnattinger.
Dag 5. Cusco – Inkarikets hovedstad
I dag ser vi nærmere på verdensarven Cusco, bygget på ruinene av Inkaimperiets hovedstad. Byen var opprinnelig bygget i form av en puma, et av inkaindianernes hellige dyr. Innledningsvis besøker vi Koricancha, også kalt Soltempelet, som vitner om inkafolkets avanserte byggeteknikk. I dag gjenstår bare en brøkdel av dette tempelet, noe som spanjolene skildret som overnaturlig vakkert og umulig å beskrive.
Vi besøker katedralen La Campaña de Jesús ved Plaza de Armas, med praktfulle religiøse malerier av lokale kunstnere.
Vi avslutter dagens bytur i de historiske områdene San Blas.
Resten av dagen er fri til egne streiftog.
Dag 6. Bussreise til Puno ved Titicacasjøen
I dag venter en spennende bussreise til verdens høyest beliggende farbare innsjø – Titicaca.
Vi tilbringer den første natten i byen Puno, som ligger ved den berømte innsjøens vestre bredd.
Det blir flere stopp underveis, blant annet i det lille andinske tettstedet Andahuaylillas, først og fremt kjent for den meget vakre kirken San Pedro de Andahuaylillas fra 1600-tallets begynnelse, men også for sin fine koloniarkitektur. Den har gjort så sterkt inntrykk på besøkende at den har blitt kalt Sør-Amerikas Sixtinske kapell.
Vi fortsetter til det imponerende arkeologiske området i Racchi, kjent blant annet for tempelet Viracocha.
Naturen slutter aldri å fascinere oss. Vi er ikke bare langt fra havet, men også høyt oppe i atmosfæren. Landskapet blir mer og mer goldt og karrig. Under reisen videre stopper vi ved veiens og et av reisens høyest beliggende steder, Abra La Raya, 4338 meter over havet.
Neste stopp er det lille samfunnet Pucará. Her ser vi ruinene av et fort og en bosetning som dateres til 1800 f.Kr. Området er enormt og strekker seg ut på et areal større enn 4,2 km2.
Nå er det ikke langt igjen til en av rundreisens store høydepunkter, Titicacasjøen. Men først må vi gjennom byen Juliaca. Cusco er kanskje Perus vakreste by med sine elegante kolonibygninger, men Julaca er nok den styggeste. Her er det ikke mange bygninger som er ferdigbygde, men de står halvferdige med armeringsjern som rager mot himmelen. Ikke vakkert, men heller ikke kjedelig. Støvet ryker fra de tørre og uasfalterte gatene. Juliaca har rykte på seg for å være sentrum for hele regionens smuglertrafikk.
Vi får servert middag på hotellet om kvelden.
Dag 7. Øyer i Titicacasjøen
Om formiddagen besøker vi de berømte flytende vannøyene Uros, men også Taquile som er en av de større faste øyene i innsjøen. Her går vi en tur og nyter den fantastiske utsikten over den blå innsjøen, med Bolivias snøkledde vulkaner i bakgrunnen. Det er et fascinerende sted der de har prøvd å bevare tradisjoner og politisk og sosial struktur fra inkatiden. Vi spiser lunsj i Puno og fortsetter deretter videre til nabolandet Bolivia. Vi følger Titicacasjøens sørlige bredder hvis omgivende landskap stadig endres i et variert og vakkert landskap. Etter grensekontrollen er det ikke langt igjen til den lille byen Copacabana dit vi planlegger å ankomme sent om ettermiddagen.
Dag 8. Isla del sol, Inkarikets hellige øy
I dag tar vi båt til Inkarikets hellige øy, isla del Sol – Soløya. Men før vi går ned til den lille havnen besøker vi den berømte basilikaen med den "Svarte Madonnaen", som troende katolikker i hele Sør-Amerika valfarter til.
Vi går om bord i båten vår i havnen i Copacabana og setter kursen nordover. Båtreisen tar cirka 1 time. Innsjøen er enorm og ville ha vært Europas tredje største etter Ladoga og Onega i Russland. Den er i tillegg 30 prosent større enn Sverige største innsjø, Vänern.
Mens skipet tar oss til "Isla del Sol", Soløya, nyter vi det vakre landskapet rundt Titicacasjøen.
Vel fremme i Huacani går vi i land og rusler en tur sammen. Vi anbefaler gode sko. Turen er ikke vanskelig ettersom vi går på opptrampede stier og i bygater. Landskapet er ubeskrivelig vakkert. Omgitt av Titicacasjøens blågrå vann og de snøkledde fjelltoppene i det fjerne, får vi følelsen av å befinne oss midt i verden.
Vi ser terrasserte avlinger der bønner og poteter slåss om plassen og små hus der lokalbefolkningen er opptatt med ulike gjøremål.
Vi spiser lunsj på Soløya og om ettermiddagen besøker vi Isla de la Luna, Måneøya, som ligger like øst for Soløya, før vi returnerer til Copacabana.
Dag 9. Santa Cruz de La Paz
I dag fortsetter vi reisen med buss til La Paz, Bolivias hovedstad.
Først besøker vi Tiwuanacu, i dag et verdensarvlistet arkeologisk sted.
Etter dette interessante besøker fortsetter vi til La Paz, eller som den egentlig heter, Santa Cruz de la Paz, som ligger 3600 meter over havet.
På grunn av beliggenheten i en enorm ravine kan byen ikke vokse i bredden. Omgitt av høye fjellmassiver vokser den i stedet oppover fjellveggene og kryper ut av ravinen og ut på platået El Alto i vest, og danner en klynge av røde umalte mursteinshus. Bare her bor det cirka en million innbyggere.
Når man kommer fra vest, som vi gjør, åpenbarer La Paz seg i en enorm ravine, nesten som en surrealistisk drøm, i dette dramatiske andinske landskapet.
Vi bor to netter i La Paz.
Dag 10. Byrundtur i La Paz
La Paz er en av verdens høyest beliggende byer. Vi gir denne meget spesielle byen litt ekstra oppmerksomhet. Bolivias hovedstad ligner ingen andre storbyer i Sør-Amerika og kontrastene er enorme. Det er lett å føle den helt spesielle energien som er her.
Vi ser nærmere på de koloniale bydelene som er inkludert i verdensarven: Plaza de Murillo, katedralen, presidentpalasset og kongressen.
La Paz er en kaotisk by, som de fleste andre latinamerikanske storbyer, men med unike problemer på grunn av den geografiske beliggenheten.
I 2014 ble et nytt og revolusjonerende kommunikasjonssystem, el Teleférico, Taubanen innvidd. Den har virkelig forandret livet for mange av byens innbyggere til det bedre. Mange timers reisetid tar i dag kanskje bare et kvarter. Vi gjør oss nærmere kjent med taubanen og tar en tur med en av linjene.
I høysesong går vognene hvert tolvte sekund og er i trafikk 17 timer i døgnet.
Vi avslutter med et besøk i Valle de la Luna, Månedalen, som er et sterkt erodert og fascinerende landskap et stykke utenfor sentrum.
Ettermiddagen og kvelden er fri til egne opplevelser og aktiviteter.
Dag 11. Altiplano, det andinske høyplatået
I dag venter en fascinerende reise sørover på Altiplano, det andinske høyplatået som ligger på en gjennomsnittshøyde på utrolige 3600 meter over havet. Platået er omgitt og innrammet av snøkledde vulkaner som rager 6000 meter over havet, med verdens tørreste ørken i sørvest og Amazonas regnskoger i øst.
Store deler av Altiplano ligger i Bolivia, men den strekker seg også utover i Peru, Argentina og Chile. Vi tilbringer tre uforglemmelige dager i et landskap som byr på en sjelden skjønnhet og fascinerende historier.
Etter frokost forlater vi La Paz og reiser sørover mot den lille jernbanebyen Oruro. Her nyter vi en deilig lunsj før reisen fortsetter sørover til den lille byen Uyuni, som også er navnet på verdens største sammenhengende saltplatå, Salar de Uyuni.
For drøyt hundre år siden var Uyuni et merkelig sted, fult av rallare og britiske ingeniører som hadde begynt å bygge jernbanen som skulle forbinde Altiplano med Stillehavet. I dag er Uyuni "inngangen" til dette naturlige underverket og besøkende fra hele verden kommer hit for å la seg trollbinde av dette magiske stedet.
Dag 12. Verdens største saltplatå – Salar de Uyuni
Fra og med i dag, og et par dager fremover, utforsker vi noen av de mest ugjestfrie stedene på planeten vår, men de er samtidig også noen av de vakreste og mektigste. Vi bytter transportmiddel og kommer nå til å ferdes i firhjuldrevne terrengkjøretøy frem til den boliviansk-chilenske grenseposten som vi ankommer dag 14 om ettermiddagen.
Først stopper vi ved en liten saltfabrikk i den lille byen Colchani, der vi får et innblikk i saltproduksjonen. Fra Colchani drar vi ut på verdens største saltplatå, Salar de Uyuni, og setter kursen mot Isla Incahuasi (cirka to timers reise), en høy klippeformasjon ute i salthavet. På øya vokser en kjempekaktus (Echinopsis atacamensis) som forsterker følelsen av å være på en annen planet. Her finnes det også spor av fossile alger og koraller fra tiden da dette stedet lå under vann (Minchinsjøen) for cirka 40 000 år siden.
Det er vanskelig å beskrive følelsen og opplevelsen av å befinne seg her. Luften er så høy og klar at det føles som om man puster inn uendelighet i hvert åndedrag. Forutsetningene for å leve i dette ekstreme miljøet krever mye av innbyggerne, til tross for at det finnes en forholdsvis rik fauna. Det meste med vinger. Det har blitt registrert over 80 fuglearter her, hvorav tre flamingoarter som finner sin favorittmat i mange av de grunne innsjøene. I november hekker hundretusener av disse langbeinte vaderne. En annen interessant fugl er den sjeldne hornfuglen som ofte dukker opp i de små bekkene. To andre innbyggere, som også har lært seg å overleve her i dette ekstreme miljøet, er den lille magellanreven og den harelignende viscachaen. Det er stor sannsynlighet for at vi ser disse dyrene ved flere tilfeller.
Vi fortsetter nordover mot Tunupavulkanen, 5432 meter over havet. Etter cirka to timer er vi fremme ved vulkanens fot og kjører opp til den lille byen Coqueza der vi får mulighet til å besøke en grotte med mumier. Utsikten fra byen over salthavet er enestående. Vær oppmerksom på at dagsruten på saltplatået er avhengig av sesong og måned. Det er vannivået om bestemmer den. Fra og med januar forvandles saltørkenen til en saltsjø.
Vi tilpasser dagsprogrammet og ruten etter fremkommeligheten – ikke mindre interessant enn den som er beskrevet over.
Vi overnatter på et salthotell og nyter en velfortjent middag.
Dag 13. Ingen steder og midt i verden
I dag venter en lang, men fascinerende reise sørover som går gjennom høylandets mange varianter av geologiske formasjoner.
Først krysser vi hele Salar de Uyuni, fra nord til sør, og forlater salthavet nede i sørvest ved Chuvica. Det flate landskapet blir mer og mer kupert, og til tross for at det er vanskelig å forestille seg at mennesker ville slå seg ned her for å leve, så dukker de opp: små, ubetydelige landsbyer midt ute i denne kuperte uendeligheten. Man får en merkelig følelse av at man er ingen steder og samtidig midt i verden.
San Juan, San Augustín og Alota, der gresset vokser i dalen og lamadyrene går og beiter. Det siste stykket frem til det lille tettstedet Villamar der vi overnatter, lar vi oss fascinere av naturens lunefulle skulpturer som ligger spredd rundt i det eroderte landskapet.
Vi er fremme i Villamar sent om ettermiddagen. Her venter middag og overnatting.
Dag 14. Reise fra Bolivia til Chile
I dag forlater vi Bolivia og krysser grensen til Chile. Men først opplever vi en av Sør-Amerikas mest interessante naturreservater, Reserva Nacional de Fauna Andina Eduardo Avaroa. Reservatet er først fremst kjent for innsjøene i ulike farger, varme kilder og geysirer.
Dagens reise lar ingen være uberørt. Landskapet er monumentalt vakker med noen av Andesfjellenes høyeste vulkaner som poserer langs den boliviansk-chilenske grensen i vest. De høyeste strekker seg opp mot 6000 meter over havet.
Laguna Colorada, Den fargede innsjøen, geysiren Sol de Ma´nana, Polques varme kilder og Laguna Verde, den "Grønne Innsjøen" ved den mektige vulkanen Lincancabur (5400 meter over havet) er noen av naturens egne kunstverk som vi nyter i dag.
Ved den lille grenseposten Hito Cajón forlater vi Bolivia og reiser inn i Chile, det tredje og siste landet på denne reisen. Nå gjenstår cirka 50 kilometer til San Pedro de Atacama, der vi skal overnatte. Noen ekstreme steder i området har blitt sammenlignet med Mars og månen, da de ved tester viser seg å være nesten sterile.
Atacama er delvis en saltørken blandet med sand og lava, med store forekomster av kobber og mineraler. Den er også verdens rikeste på salpeter. Akkurat som i nabolandet Bolivia er befolkningen på denne ekstreme plassen av naturlige grunner svært begrenset. Majoriteten av befolkningen, los atacameños, bor i oasene Calama og San Pedro de Atacama.
Spanjolene kom hit allerede tidlig på 1500-tallet, men arkeologiske funn viser at området har vært befolket i titusenvis av år tidligere av ulike indianerkulturer. Atacama regnes ut fra et arkeologisk synspunkt som den viktigste i Chile.
Dag 15. Avreise til Santiago de Chile
I løpet av dagen i dag forlater vi San Pedro og Atacamaørkenen for å avslutte reisen i Chiles hovedstad. Vi flyr fra Calama til Santiago de Chile.
I dag har vi mulighet til å hente oss litt inn igjen. Etter ankomst og innsjekking på hotellet er kvelden fri til egne aktiviteter, litt avhengig av flytidene.
Dag 16. Byrundtur i Santiago de Chile
Vi innleder med en interessant byrundtur i Santiago de Chile og blir kjent med denne dynamiske byen med Andesfjellene som en meget effektfull bakgrunn. På rundturen passerer vi kirker, klostre, kolonihus og hypermoderne skyskraperne.
En bygning som har etset seg fast i minnene våre er presidentpalasset La Moneda, hvis plass i Chiles moderne tragiske historie er kjent for de fleste. Fra San Cristobal-åsen har vi strålende utsikt over byen.
Før vi drar tilbake til hotellet passerer vi de nye, ultramoderne finansområdene som blir kalt "Sanhattan".
Resten av dagen frem til middag er fri til egne aktiviteter.
Dag 17. Valparaíso, Viña del Mar og en ver inkludert
Dagens utflukt fører oss ned til Stillehavskysten og Valparaiso. Mellom Santiago og Valparaiso ligger ett av Chiles 14 vindistrikter, Casablancadalen, kjent for sine utsøkte hvite viner.
Chile har erobret sin plass blant de store vinlandene. I dag drikkes det chilenske viner av høyeste kvalitet over hele verden. Klimaet og jordsmonnet gjør forutsetningene nesten perfekte for vindrueproduksjon. Vinavlingene omfatter i dag over 100 000 hektar og mange kjente vinhus fra Europa har etablert plantasjene sine her. Vi benytter muligheten til å besøke noen av vinhusene i området.
Valparaiso anses som en av Chiles vakreste byer og den er også landets viktigste import- og eksporthavn. De gamle havnekvartalene ligger tett omgitt av åser der den historiske bebyggelsen klorer seg fast i åssidene. Hver ås er som en liten by i seg selv med små, trange pittoreske gater som gir Valparaiso en helt spesiell sjarm.
Vi fortsetter til nabobyen Viña del Mar og nyter en herlig lunsj nede ved Stillehavets strender. Sent om ettermiddagen er vi tilbake i Santiago.
Kvelden er fri til egne aktiviteter frem til den felles avskjedsmiddagen.
Dag 18. Hjemreise
Ledig tid frem til avreise.
Dag 19. Ankomst Skandinavia
Vi lander i Skandinavia med en rekke fine minner i bagasjen.
Dag 1.
Fly til Lima. Flymåltider er inkludert. To overnattinger på hotell i Lima.
Dag 2.
Byrundtur med Huaca Pucllana og Casa Aliaga. Frokost og middag er inkludert.
Dag 3.
Lima – Cusco – Urubamba. Transport og fly til Cuzco. Buss 110 km. Besøk på Sacsayhuaman og Ollantaytambo. Frokost og lunsj er inkludert. En natt på hotell i Urubamba.
Dag 4.
Urubamba – Machu Picchu – Cusco. Buss, 168 km og tog, ca. 1,5 time. Utflukt til Machu Picchu. Frokost og lunsj er inkludert. To netter på hotell i Cusco.
Dag 5.
Halvdagstur i Cusco. Frokost er inkludert.
Dag 6.
Cuscu – Puno. Buss 400 km. Med Andahuaylillas, Racchi og Pucara. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Puno.
Dag 7.
Puno – Titicacasjøen. Båttur til øyene Uros og Taquile. Buss over grensen til Copacabana, Bolivia. Frokost, lunsj og middag er inkludert. Overnatting i Copacabana.
Dag 8.
Isla del Sol. Utflukter og kortere vandringer. Frokost, lunsj og middag er inkludert. Overnatting i Copacabana.
Dag 9.
Copacabana – La Paz. Buss. Stopp ved Tiwuanacu. Frokost og lunsj er inkludert. To overnattinger på hotell i La Paz.
Dag 10.
Byrundtur i La Paz med Valle de la Luna og en tur med Taubanen. Frokost er inkludert.
Dag 11.
La Paz – Oruro – Uyuni. Bussreise. 540 km. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på hotell i Uyuni.
Dag 12.
Uyuni – Colchani. Heldagsutflukt i saltørkenen Uyuni. Solnedgangstur med snacks og drikke. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på salthotell.
Dag 13.
Colchani – Chuvica – Villamar. Jeep 210 km. Frokost, lunsj og middag er inkludert. En overnatting på hotell i Villamar.
Dag 14.
Villamar – Nasjonalreservatet Eduardo Avaroa – Grenseposten Hito Cajón – San Pedro de Atacama, Chile. Jeep og buss ca. 165 km. Frokost og lunsj er inkludert. En overnatting på hotell i San Pedro de Atacama.
Dag 15.
San Pedro de Atacama – Calama – Santiago. Fly og transport. Frokost er inkludert. Tre overnattinger på hotell i Santiago de Chile.
Dag 16.
Byrundtur i Santiago de Chile. Frokost er inkludert.
Dag 17.
Utflukt til Valparaíso og besøk på vingård. Frokost, lunsj og avskjedsmiddag er inkludert.
Dag 18.
Santiago – Skandinavia. Transport og fly. Frokost og flymåltider er inkludert.
Dag 19.
Ankomst til Skandinavia.
Valuta
Reisekassen bør bestå av US-dollar i reisesjekker og et mindre beløp i småsedler. Norske kroner kan være vanskelig å veksle. De fleste kreditt- og betalingskort gjelder på hotell, restauranter og i større butikker. Du kan også ta ut penger i de fleste minibankene.
Kontakt bank eller vekslingskontor for mer informasjon om kurs og valuta.
Drikke til maten, måltider og ekstrautflukter
Ekstra utflukter som ikke er inkludert i reisens pris betales kontant i US-dollar. Ellers kjelder lokal valuta. Andre utgifter du bør ta med i beregning av reisekassen er eventuelle måltider som ikke er inkludert, drikke til maten, forfriskninger, valgfrie utflukter, private drikspenger og suvenirkjøp.
Driks
Driks er ikke inkludert i prisen. TEMAs reiseleder samler inn 95 USD per person i begynnelsen av reisen, og tar seg av fordelingen mellom sjåfører, bagasjebærere og restaurantpersonal ved felles måltider med mer.
Shopping
Sør-Amerika er et paradis for shopping: klær av lama- og alpakkaull, indianske tekstiler, kunsthåndverk, smykker, keramikk- og steinfigurer, edelstener m.m. Tenk på dette når du beregner din reisekasse før avreise.
Klima
Informasjon om klima og aktuelle værprognoser finner man blant annet på yr.no, bbc.com og cnn.com.
Klær
Peru har et stabilt klima hele året. På høysletten ved Titicacasjøen, den bolivianske høysletten og i Cuzco anbefaler vi et varmt ullplagg til kveldsbruk. Det kan være kald luftkondisjonering på flyplasser, fly og busser. Atmosfæren i byene er uformell og slips brukes for det meste kun av forretningsmenn i kontortiden. På dagtid bruker du for det meste komfortable bomullsklær, men ta gjerne med noe litt penere tøy til kveldsbruk. Gode sko anbefales.
Utstyrstips
Ved Titicacasjøen, ca. 4000 moh. og i Cuzco 3310 moh. og i La Paz, 3.632 moh., vil du kunne kjenne høyden i form av et lett trykk i brystet, svak hodepine samt "pusteproblemer". Dette er helt normalt og kan lindres ved hjelp av druesukkertabletter som du får kjøpt i Peru. Ta det rolig og gå sakte.
Solen er veldig sterk i høyden, ta med solkrem med høy beskyttelsesfaktor. Ta gjerne med kikkert. Myggmiddel trengs ved Machu Picchu. Ta med våtservietter til å vaske hendene ofte unngår du mageproblemer.
For øvrig
I de største byene er lommetyveri veldig vanlig. TEMAs reiseleder kommer til å informere ytterligere om dette. Vi anbefaler at du oppbevarer pengene i en pose rundt halsen, innenfor klærne, samt aldri har verdisaker i lommene. Ikke ha på klokker og smykker i byer og store folkemengder.
Har du problemer med hjertet bør du forhøre med en lege før avreise.
OBS! Fra og til kreves det vaksinasjon mot gulfeber, en tropisk virussykdom som overføres via mygg. Kravet betyr at man ikke vil ha inn dette viruset i landet og myndighetene krevet at man viser det internasjonale vaksinasjonsbeviset som er et gult dokument med vaksinasjonsdato og stempel. Vaksinen gis ikke til personer over 60 år. Alle over 60 år må ha med en erklæring på at man pga. alder ikke har fått vaksinasjonen. Vennligst kontroller respektive lands regler i god tid før avreise.
Dato | Fly- info |
Reiselengde | Reise | Avreisested | Pris | Status | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
27.02.2025 |
|
19 dager | Den store Inkareisen | Oslo | 89 550 NOK | Forespørsel | |
27.03.2025 |
|
19 dager | Den store Inkareisen | Oslo | 86 650 NOK | 2 plasser igjen | Bestill |